На изчезване ли са пчелите? Прочетете тук!

 

Напълно оправдана ще е забраната в целия ЕС.

Пчелите не са само производители на вкусен мед, чийто вкус така много харесваме. Те играят решаваща роля в световните селскостопански системи. Но те бавно изчезват – главно поради загуба на места за живеене и интензивната употреба на пестициди.

Пестицидите присъстват навсякъде около нас – от цветята в нашите градини, до нашите ястия, сапуни и басейни. Инсектицидите са най-токсичните пестициди по отношение на директни краткосрочни ефекти. Особено противоречиви оставаха неоникотиноидите, използвани за борба с разрушителните вредители на земеделските култури.

През 2013 г. ЕС ограничава употребата им след откриване на вредни за околната среда ефекти – особено на пчелите.

Но дебатът все още бушува: Трябва ли да бъдат напълно забранени? Или са достатъчно безопасни, за да продължат да се използват?

Европейската комисия се готви да преразгледа ограниченията за употребата на неоникотиноиди, определени през 2013 г. До есента на 2017 г.  тези пестициди е възможно да бъдат много по-строго контролирани.

Противоречието за неоникотиноидите

Няколко проучвания показват, че тези пестициди засягат мозъците и телата както на пчелите, така и на други насекоми. Освен това променят поведението им и намаляват плодородието и продължителността на живота им.

Тъй като този риск беше осъзнат, Европейският съюз ограничи използването на три неоникотиноида през 2013 г. – клотианидин, тиаметоксам и имидаклоприд.

Противниците на забраната застават зад позицията си с аргумента, че проучванията са проведени при изкуствени условия, при които насекомите са изложени на по-високи нива на пестициди, отколкото биха били в реалния свят. Ново проучване, финансирано от германската химическа компания Bayer и агробизнес гиганта Syngenta, разглежда ефекта на неоникотиноидите върху пчелните колонии при нормални нива на пестициди. Но компаниите твърдят, че резултатите не показват цялата картина.

Живот на полето

Проучването се проведе в Обединеното кралство, Унгария и Германия, наблюдавайки три различни вида пчели. В първите две страни успехът на колониите на пчелите при презимуване е намален след излагане на култури, третирани с неоникотиноиди.

Въпреки това, в Германия не са установени вредни ефекти върху състоянието на пчелите. Това е отчасти, защото колониите в Обединеното кралство и Унгария вече са били в по-слабо здраве поради местните зарази.

Насекомите редовно се хранят с култури, третирани с един от неоникотиноидните пестициди, ограничени от ЕС.

За Deutsche Welle Ричард Пиуел, водещ на изследването, сподели: „До 50% от храната им идва от култури, третирани с пестициди“. Това показва, че въпреки забраната на ЕС, е открито силно токсично присъствие в полетата.

Питър Кембъл, ръководител на научно-изследователското сътрудничество със Syngenta, обаче каза пред DW, че изследователите са публикували само отрицателните ефекти – докато откритията показват също потенциални положиелни страни на пестицидите. Той казва: „Резултатите са много по-сложни от опростеното заключение, което изследователите са изложили“.

 

Икономиката срещу околната среда

Европейската комисия ще представи преразгледания регламент в средата на юли, за да бъде одобрен от държавите-членки и се надява на развитие до края на ноември. Въпреки това скорошното обсъждане относно хербицида глифозат показа, че подобни процеси обикновено са с по-голяма продължителност от предвиденото – особено когато големите държави-членки като Германия се забавят.

Експертите се опасяват, че Германия може да даде предимство на икономическите ползи на пестицидите за сметка на въздействието им върху околната среда.

Пиуел се въздържа от лично мнение по този въпрос, коментирайки: „Ние сме независими учени и не е наша задача да вземаме политически решения“. Той обаче подчерта необходимостта от по-голяма съгласуваност между регламентите в различните държави от ЕС.

- реклама -