car maintenance and repair - mechanic writing checklist paper on clipboard

На ГТП: Спират шашмите с димящите коли

На ГТП: Спират шашмите с димящите коли. Спират шашмите с димящите коли. Дават седем месеца на пунктовете за ГТП да инсталират софтуер.

Държавата най-накрая е на път да сложи край на шашмите, чрез които замърсяващи въздуха автомобили безпроблемно минават годишен технически преглед (ГТП) и получават валиден екостикер.

Това се случва с промени в наредбата за прегледите, които вече са в сила. А на пунктовете за ГТП се дава гратисен период да влязат в крак с нея до лятото на 2024 г.

Проблемът

Проблемът с техническите прегледи идва от това, че уредите, с които те се извършват. Спирачен стенд, газоанализатор и димомер – са под контрола на служителя в пункта. А данните от тях се пращат от него до Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ (позната още като ДАИ).

Това и към този момент дава възможност срещу подкуп служителят да запише други данни. А собственици на стари и неизправни автомобили да получат стикер. И после да димят из градовете или да застрашават движението по пътищата с неизправни спирачки.

Промяна

От години транспортното министерство търси начин да прекрати тази практика чрез свързване на уредите директно със сървърите на ДАИ, на практика елиминирайки човешкия фактор в пункта.

Източници от министерството обясниха за „Телеграф“, че забавянето с години е било заради недоволство в бранша заради необходимостта да се закупят нови уреди. Причината – редица стари не са позволявали инсталация на необходимия софтуер.

По тази причина сега на пунктовете се дават 6 месеца (за новите) и 9 месеца (за старите) окончателно да осъвременят оборудването си и да го свържат със сървърите на ДАИ.

Производители

С друга ключова промяна в наредбата се задължават оторизираните вносители на автомобили у нас да осигурят технически данни за всеки модел – стар или нов.

Така в пунктовете ще знаят с какво да сравняват реалното състояние на автомобила. Въвежда се и изискването системата за автоматично обаждане на тел. 112 при ПТП да бъде тествана.

Засилва се и редът за ограничителите на скоростта на автобуси и камиони. При повреден или липсващ такъв автомобилът няма да получава стикер за преглед.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено