остров

На гръцкия остров Икария една трета от населението е над 90 години, коя е тайната

Една трета от населението на остров Икария, Гърция доживява 90-годишна възраст и прекарва всеки ден в правене единствено на нещата, които обича.

С бяла коса, прибрана встрани и с големи очила, облягащи се на носа й, Йоанна Пройу плъзга набръчканите си пръсти върху нишките на вълна в бебешко син цвят, опъната на тежък дървен тъкачен стан, а след това дърпа лоста на ръчно изработената машина отново и отново – техника, която тя усъвършенства повече от 90 години.

Именно на този стан Пройу създава вълнени торби и дрехи, които продава в малкия си магазин в Рашес – село, състоящо се от 300 души на гръцкия остров Икария, на девет часа път с ферибот през Егейско море от Атина. И така, действайки със страхотен ритъм, 105-годишната жена разказва колко много обича работата си.

остров

„Прави нещо в живота, което разпалва страстта ти“, казва тя пред BBC. „Когато съпругът ми почина преди десетилетия, аз продължих да правя това, което обичам. По-късно някой друг ми предложи, но аз отказах. Омъжена съм за тъкачния си стан.“

Недалеч от мястото, където Пройу продава стоките си, се намира централният площад на селото – тих и спокоен

Местните хора отпиват от кафето си под сянката на дърветата и си разменят закачливи шеги. Магазините нямат работно време.

остров

Подобна е обстановката и на други гръцки острови, но има нещо различно в Икария – тук една трета от населението живее над 90 години. Заедно със Сардиния в Италия, Никоя в Коста Рика, Окинава в Япония и Лома Линда в Калифорния, Икария е Blue Zone, едно от петте места, където хората живеят най-дълго.

Експертите често посочват здравословното хранене и активния начин на живот като ключа към дълголетието. Медицинските специалисти и антрополозите, свързани с проекта Blue Zone, добавят и значението на близките семейни връзки и участието в общности, чиято основа е вярата. Възрастните хора имат значителна роля в обществото в Икария – те отглеждат внуците си или управляват бизнес.

остров

Пенсионираният вече лекар Христодулос Ксенакис има собствена теория за това как хората избягват излишното безпокойство.

„Ние не си уговаряме срещи“, споделя 81-годишният мъж, който определя себе си като младеж, според стандартите на Икария. „Времето е важна част от живота на Икария, но не точно по начина, който повечето хора разбират. Ние по-скоро се разбираме да се видим сутринта, следобед или вечерта. Не се безпокоим излишно.

Ксенакис допълва, че това е така, защото хората на острова изпълват дните си със смисъл и цели. И дори развълнувано разказва за последния си проект – Ikaria Senior Regatta, състезание с лодки, в което минималната възраст за участие е 70 години. Двадесетте участващи екипажа плават разстоянието от 14 морски мили от съседния остров до Икария и обратно.

„Това всъщност не е състезание. Регатата има за цел да покаже, че все още ни бива да го правим“, казва Ксенакис.

„Винаги има какво с какво да запълните времето си. Но когато правите нещата, които карат Вас и околните да сте щастливи, как е възможно да не сте здрави?“

Източник: BBC

 

 

- реклама -