На фризьор с ковид-сертификат – ето къде

От днес Дания започна да изисква от гражданите нов ковид-сертификат, за да посещават в определени бизнеси, в противен случай рискуват глоби. Дания е една от първите европейски държави, които въведоха това условие, пише АФП.

„Корона-паспортът” (Corona pass) удостоверява, че притежателят е бил напълно ваксиниран, има отрицателен тест през предходните 72 часа или е бил тестван положително 2 до 12 седмици по-рано и е изградил имунитет.

Въпреки че по-голяма част от гражданите ще използват приложение за смартфон, паспортът ще се предлага и на хартиен носител. Той все още е в процес на разработка, като окончателната версия е планирана за май.

Дания е една от първите европейски държави, които прилагат такава програма, докато Европейската комисия подготвя цифров „зелен“ пропуск, който да позволи свободно пътуване в рамките на Шенгенското пространство.

Датската версия няма да се използва веднага за пътуване, но предоставя достъп до фризьори салони, салони красота и за татуировки и до автошколи.

„Корона-паспортът” ще бъде задължителен при посещение на ресторанти на открито, което трябва да отворят на 6 април, а по-късно и за обслужване на закрито, в музеите, театрите и кината, които трябва да отворят на 6 май.

Планирано е частично възобновяване на бизнеса на 21 май, когато се очаква да приключи ваксинацията на лица над 50 години.

Според датските власти „ корона паспортът“ е временна мярка, но ще се изисква, докато не бъде предложена ваксинация на цялото население, което се очаква да се случи през лятото.

Бизнесът, който не проверява за „корона пропуск”, рискува глоба от 400 до 6000 евро в случай на повторни нарушения.

Лица, които се опитат да влязат без пропуска, може да получат глоба от около 330 евро.

Програмата предизвика спорове, тъй като някои датчани смятат, че това ще доведе до разделение в обществото.

Движението срещу ограниченията „Мъже в черно“ организира в събота в Копенхаген протест срещу въвеждането на „корона паспорта”.

Някои търговци също смятат, че изискването за проверка е излишно бреме и предлагат тези функции да се възложат на полицията.

Учениците от средните училища, които се върнаха днес в класните стаи, не трябва да имат пропуск, но се препоръчват редовни тестове за учители и ученици на възраст над 12 години.

- реклама -