Народно събрание, стара сграда, нова сграда

На фокус във FN: Защо Народното събрание се премести в сградата на бившия Партиен дом

Идеята за преместване на българския парламент в сградата на бившия Партиен дом е стара и около нея цари учудващо политическо единодушие до тези дни. Утре е първото заседание на 45 -тото Народно Събрание. Представителите на политическите парти, които влизат в Новия Парламент решиха то да се състои в старата сграда.

За първи път в новата ни постсоциалистическа история темата с преместването става актуална през 1992 г., по времето на Стефан Савов, когато част от парламентарната дейност се измества там. През 1996 г., когато на власт е правителството на Жан Виденов, тогавашният председател на Народното събрание академик Благовест Сендов дори обявява първия архитектурен конкурс за преустройство на бившата зала „Георги Кирков“, която вече е преименувана на „Св. София“. Именно в тази зала години по-късно беше преместен Българския Парламент.

Основните аргументи в полза на преместването тогава са, че на депутатите им е тясно в старата сграда на пл. „Народно събрание“ №1 и имат нужда от повече помещения за кабинети, за заседания на парламентарните комисии и всякакви други съпътстващи дейности.

Според подкрепящите тезата е логично трите власти да се съберат в „Триъгълника на властта“, защото по този начин се печели време, място и средства за придвижване между сградите.

Оттогава до реалното преместване на Народното събрание в бившия Партиен дом се провеждат четири конкурса. След първия конкурс за нова пленарна зала, който потъва в небитието, заради  хиперинфлацията и протестите от зимата на 1996/1997 г., идеята за преместването е била на дневен ред и при три други Народни събрания, доминирани от най-различни партии.

Преди преместването да стане реалност са проведени общо четири архитектурни конкурса: вече споменатият първи през 1996 г., при мнозинство на БСП (Демократична левица) и председател на НС Благовест Сендов; втори през 2003–2004 г., при мнозинство на НДСВ и председател Огнян Герджиков; трети през 2008–2009 г., при мнозинство на БСП (Коалиция за България) и председател Георги Пирински; и четвърти през 2011 г., при мнозинство на ГЕРБ и председател Цецка Цачева.

Всеки път нуждата от преместване в сградата на бившия Партиен дом е аргументирана чисто прагматично и никога – като политическо послание.

Четвъртият последен конкурс е обявен през 2011 г. вече по времето на ГЕРБ и председателя на НС Цецка Цачева. Проектите са 11, а победител е „Никонсулт“, по чийто проект е направена и реконструкцията, на която сме свидетели в момента. „Никонсулт“ и арх. Владислав Николов променят наклона и пропорцията на залата, подпъхват отдолу втора зала за пресконференции, премахват стария стоманобетонен таван с гипсовите орнаменти.

Утре предстои да се проведе Първото заседание на 45-ия парламент.

По решение на представители на парламентарните сили, избрани на последните избори то ще се състои в старата сграда.

Преподавателят по конституционно право проф. Пламен Киров коментира, че това решение е хубаво, но прогнозира спорове по въпроса къде да заседава по принцип парламентът.

И се оказа прав. Предложение за перманентно преместване на парламента в старата сграда дойде от „Има такъв народ“ и беше подкрепено от „Изправи се! Мутри вън!“.

За момента този въпрос е оставен да се решава от новия Председателски съвет на парламента.

 

 

- реклама -