Германия, машинно гласуване

На фокус във FN: Защо Германия се отказа от машинното гласуване

След до голяма степен успешен процес от 1998 до 2005 г., двама граждани оспориха конституционността на електронното гласуване пред германския конституционен съд.

Въпреки благосклонното отношение на обществото по време на пробния период, фактическата  законност на технологията не беше напълно оценена преди прилагането.

Германия вкара първите си електронни машини за гласуване, доставени от холандската компания NEDAP, в Кьолн през 1998 г. Процесът се счита за успешен и една година по-късно Кьолн ги използва при избора си за Европейския парламент. Скоро други градове последваха примера  и до общите избори през 2005 г. близо 2 милиона германски избиратели използваха машините на NEDAP, за да гласуват.

Реакцията на хората като цяло беше много положителна сред избирателите, които установиха, че машините са лесни за използване. Избирателната комисия също беше доволна, защото беше  намален броят на избирателните секции и персонала във всяка избирателна секция.

След изборите през 2005 г. обаче двама избиратели заведоха дело пред Конституционния съд на Германия, след неуспешна жалба до Комитета за контрол на изборите (германската ЦИК-бел.ред).

В мотивите на жалбата се твърди, че машинното гласуване е противоконституционно и че е възможно машините за гласуване да се хакнат, поради което не може да се вярва на резултатите от изборите през 2005 г.

Германският конституционен съд потвърди първия аргумент, като се съгласи, че използването на машините за гласуване на NEDAP е противоконституционно. Съдът отбеляза, че съгласно конституцията изборите трябва да бъдат публични по своя характер и че всички основни стъпки на изборите са предмет на обществен контрол, освен ако други конституционни интереси не оправдават изключение. . . Използването на машини за гласуване, които записват по електронен път гласовете на гласоподавателите и електронно установяват изборния резултат, отговаря само на конституционните изисквания, само ако основните стъпки на гласуването и установяването на резултата могат да бъдат проверени надеждно и без специални познания по въпроса. 

Много широкообхватният ефект от възможни грешки на машините за гласуване или умишлена изборна измама налага специални предпазни мерки, за да се защити принципът на публичния характер на изборите.

Това решение на германския конституционен съд, подчертаващо необходимостта от прозрачност в изборния процес без специални технически познания, ефективно прекрати използването на електронно гласуване в Германия.

Въпреки че решението на Съда не изключва изцяло машините за електронно гласуване, не са предприети допълнителни стъпки за приемане на машини, които отговарят на изискванията за прозрачност.

Източник: https://www.ndi.org/

- реклама -