маски, полза, носене

На фокус във FN: Защо е важно да носим маски

Пандемията не се забавя, а напротив – набира сила и днес в България бяха регистрирани 819 нови случая на коронавирус.

Хората обаче все още не искат да носят маски. Мнозина все още твърдят, че от тях няма полза, някои дори смятат маските за вредни.

През пролетта СЗО и националните здравни власти не препоръчваха носенето на маски на открито, а някои политици, чрез техния пример, все още дават ясно да се разбере, че това не е необходимо. Освен това данните за различните видове маски и техните начини на използване са най-разнообразни, така че е лесно хората да се объркат.

Трябва да се носят маски.

Изследванията показват, че те намаляват риска от инфекция и предаване на вируса на други хора и евентуално улесняват разболяването, ако човек се зарази.

Списание Nature публикува голямо проучване на изследвания по тази тема.

Пример е историята на две фризьорки от Мисури. И двете бяха заразени и предадоха вируса на членовете на домакинството. Но те работеха с медицински маски и никой от клиентите им не се разболява.

Научната статия, публикувана през август, посочва следния модел: Когато носенето на маска се счита за нормално или се препоръчва от властите, смъртността от COVID-19 се е увеличава четири пъти по-бавно, отколкото другаде. Данните са събрани от 200 държави.

Друго проучване установява, че в американските щати, където през април-май е било задължително да се носи маска, ежедневното нарастване на броя на новите инфекции се е забавило.

Според учените само това изискване е предотвратило 450 хиляди инфекции.

Друго проучване е проведено върху хамстери. Някои бяха болни, докато други бяха здрави. Те бяха поставени в съседни клетки. Когато клетките не бяха разделени, две трети от здравите животни се заразиха. След това направиха преграда на хирургически маски между клетките – само една четвърт от хамстерите се заразиха и понасят болестта по-лесно.

Може би най-важната роля за предаването на вируса играят аерозолите – най-малките частици от устата и носа, които висят във въздуха дълго време, вместо да падат близо до човек.

Тогава ключовият въпрос е дали различните видове маски филтрират добре тези частици.

Респираторите N95 в реални условия улавят около 90% от частиците с размер 0,3 микрона (това е три пъти по-голямо от размера на SARS-CoV-2, но във въздуха вирусът се свързва с влага, протеини, соли).

В непубликувано проучване, цитирано от Nature, се казва, че тези респиратори филтрират приблизително същото количество издишани частици.

Преглед на няколко проучвания показа, че хирургическите маски и сравними тъканни превръзки предпазват потребителя с 67%.

Друго непубликувано проучване установи, че дори памучната тениска задържа половината от вдишаните аерозоли и почти 80% от издишаните аерозоли с диаметър на частиците 2 микрона.

Според автора на това изследване, повече от 80% от 4–5 µm частици ще бъдат задържани от почти всяка тъкан. Вярно е, че друг експеримент показа, че двуслойната маска филтрира само 11-19% от частиците до 0,3 микрона. Но замърсяването вероятно се дължи на частици с размер до 1 микрон, така че респираторът N95 вероятно не е много по-добър от другите маски.

Друго проучване показа, че маските, изработени от различни тъкани, като коприна и памук, са по-ефективни.

Както обаче отбеляза един експерт, е трудно да се направи окончателно заключение от всички тези данни.

Въпреки това повечето учени са склонни да вярват, че маските все още са полезни, макар и не перфектни.

„Бихме искали да знаем повече, но като се има предвид, че това е толкова проста и евтина мярка, която има потенциал да повлияе значително на ситуацията, кой тогава не би искал да я приложи?“ – риторично пита един от тях.

- реклама -