На фокус във FN: Защо антиоксидантът е важен в лечението на COVID-19

Освен четвъртото „Д“ специалистите започнаха все по-често да споменават и приема на антиоксидант като важен елемент в превенцията и лечението на COVID-19. Антиоксидантите не само унищожават свободните радикали, но и подобряват физиологията на организма, като го предпазват от вируси, бактерии, токсични вещества и подобряват имунната система. Някои хора приемат антиоксиданти чрез различни хранителни продукти, понякога дори без да осъзнават. Такива са например ягоди, малини, къпини и боровинки. Също така фасул, цвекло, червено зеле… 

Как действа SARS-CoV-2

Ако COVID-19 попадане в организма на човек, причинява имунен отговор, който провокира белите кръвни клетки да навлязат в поразената тъкан и защитавайки я, повишават нивото на реактивния кислород и неговите производни (ROS- Reactive Oxygen Species). При възпаление в организма се отделят сигнални молекули, наречени цитокини. Такива се отделят и при вирусна инфекция със SARS-CoV-2. Развива се така наречената цитокинова буря, която представлява свръх отговор на определени клетки от имунната система.

Анали на случаите на смърт при пациенти с COVID-19 показват, че често до фатален изход се стига заради респираторен дистрес синдром, предизвикан от цитокинова буря в белия дроб или други органи.

Именно затова срещу този отговор на организма са насочени и някои от медикаментите, използвани в терапията срещу вируса- като кортикостероиди, различни инхибитори, блокери на цитокините и др.

За разлика от подобни медикаменти каталазата е доста по-достъпна.

сн. Wikipedia

Ензимът има роля на антиоксидант и се намира в черния дроб, различни епителни клетки, като тези покриващи алвеолите в белите дробове, а също и в червените кръвни клетки. Учени от Калифорнийския университет и различни институции в Китай правят изследвания върху различни клетъчни култури, за да докажат въздействието на ензима върху пациенти с COVID-19.

Установeно е, че под въздействие на ензима имунните клетки произвеждат по-малко цитокини.

Тестът е извършен върху заразени с COVID-19 маймуни. При тези, които са получили от ензима разпространение на вируса в организма е било драстично по-малко. Учените са следили и за евентуални вреди върху организма, вследствие  на препарата, но такива не се появили.

Според водещия автор проф. Юнфенг Лу от Калифорнийския университет изследването разкрива потенциална терапия срещу хипервъзпалението, причинено от коронавируса SARS-CoV-2, както и срещу хипервъзпалението като цяло.

„Нашите изследвания показват, че този ензим може да бъде много ефективно терапевтично решение за лечение на пневмония, която се развива поради коронавирус“, обясни един от авторите на експеримента.

 

- реклама -