мутации
сн. БГНЕС

На фокус във FN: Всичко, което трябва да знаете за мутациите на COVID-19

Подобно на други вируси, SARS-CoV-2 мутира по време на пандемия. До какво води това и трябва ли си да се страхуваме от влошаване на ситуацията? 

Етапи на развитие

Всеки вирус има свой геном – специфична последователност на ДНК или РНК. При прехвърляне от един приемник на друг, той се променя леко, така че ако не успее да се закрепили или оцелее, се появява нов клон. Щамът запазва основните характеристики на оригиналния вариант, но придобива нови свойства. Например способността да се предава от животни на хора, да се разпространява по-бързо, да оцелява при различни условия или да причини нови усложнения. Тъй като геномът вече е променен, имунната система не разпознава инфекцията, третирайки я като нова. Ето защо е възможно повторно заразяване.

коронавирус

Вирусът SARS-CoV-2, който причинява инфекциозно заболяване, мутира доста бавно.

 От началото на пандемията в Русия например са идентифицирани повече от 100 щама, но не всички от тях са успели да се утвърдят. Някои са загубили способността си да причиняват болести с течение на времето. Най-често срещаните са европейските и азиатските щамове.

Закон за еволюцията

Коронавирусът още не е навършил първата си година, поради което и инфекцията, и човекът се подлагат на процес на адаптация един към друг. По правило новите вируси действат много агресивно, за да се размножават възможно по-бързо. Но шансовете им за оцеляване до голяма степен зависят от имунитета на човека-приемник. В процеса на мутация остават само тези, които могат лесно да влязат в тялото ни, без да го разрушават. Това е свързано с нарастващия брой безсимптомни пациенти. Но все още е твърде рано да се правят категорични заключения. За да разберат дали един щам може да е по-опасен от друг, учените изследват всяка нова промяна в генома. А, това изследване може да отнеме няколко години.

сн. БГНЕС

Ще ни спаси ли ваксината?

Все още остава отворен въпросът дали една ваксина може да защити срещу няколко вида коронавируси. Почти всички лекарства, които учените в момента разработват, са моделирани на база на първия щам, който се появи в началото на пандемията. Но съдейки по факта, че разликите в генома на циркулиращите сега вируси са минимални, експертите все още не изключват такава възможност.

И все пак не бива да забравяме човешката ни уязвимост, защото вирусите и бактериите са едни от най-разпространените форми на живот на Земята.

- реклама -