Франция коронавирус, случаи, заразени, починали интерферон

На фокус във FN: Възможно ли е заразяване с два варианта на COVID – 19?

Може ли да има няколко разновидности на коронавируса SARS-CoV-2 в тялото на един пациент наведнъж, разяснява вирусологът на Института „Гамалей“ професор Александър Бутенко, съобщава РИА Новости.

Според него има описания, че по време на заболяването при един човек се откриват различни, вече променени генетични варианти на този коронавирус.

Той смята, че идентифицирането на голям брой варианти на SARS-CoV-2 е свързано не само със свойствата на този коронавирус, но и с интензивността на неговото изследване. Поради тази причина, има съобщения за южноафрикански, британски и всякакви други щамове.

Според вирусолога е твърде рано да се прецени дали наличието на няколко разновидности на патогена COVID-19 наведнъж в организма влияе върху хода на заболяването и ефективността на ваксинацията.

„Никой не може да каже сега дали това влияе на тежестта на заболяването и дали може да повлияе на ефективността на ваксинирането на хора с лекарство, приготвено от щамовете през 2019 г. Засега това е отворен въпрос“, казва Александър Бутенко в интервю за радио „Sputnik“.

- реклама -