На фокус във FN: Седем болести, които се предават от животни

Преди седмица, китайски учени посочиха едно животно като вероятния преносител на коронавируса. Безобидният иначе панголин беше набеден за междинното звено между прилепите и човека.

Извън ужасяващите епидемии от ебола, зика, а сега и коронавирус има още, далеч не толкова безобидни заболявания, които се предават на човек от животно.

Освен това списъкът на животните, които предават бактерии и вируси, които причиняват заболявания при хората, е обширен – той включва не само представители на дивата природа, но и домашни любимци.

Тази статия ще ви разкаже за това какви заболявания могат да се крият в ноктите, зъбите и козината и защо е толкова важно да си миете ръцете след контакт с домашни любимци.

Антракс/Синя пъпка/ Сибирска язва

Това инфекциозно заболяване е известно още от древността. То не само поразява със светкавична скорост добитъка и други животни, но и представлява сериозна опасност за хората. Виновникът за тази чума е бацилът Bacillus anthracis. Той е известен с невероятната си устойчивост на топлинна обработка и дезинфектанти. След влизане в тялото, се развива изключително бързо. Ако не започне лечение в ранен стадий на инфекцията, значително се намалява вероятността от положителен изход.

Бяс

Друго заболяване в списъка на причинените от животни е бясът. Вирусът се предава чрез слюнка, при ухапване от заразено животно. Характеризира се с увреждане на мозъка и нервната система – тези разстройства, ако не се лекуват, водят до смърт след спиране на сърцето и задушаване. Въпреки, че бясът принадлежи към групата на „забравените болести“, не си струва да да се рискува – лечението не винаги дава желания резултат.

Токсоплазмоза

От причинителите на болести, които домашните животни са способни да предават на хората, не бива да забравяме за всички видове паразити. Така котките и кучетата се заразяват с токсоплазмоза, когато ядат сурово месо, а собствениците им рискуват да се сдобият с вътреклетъчен паразит след контакт с домашните си любимци. Освен това болестта се предава както чрез екскременти, така и с секрети от устата и носа на животното. Токсоплазмозата представлява най-голямата опасност за бременните жени, защото води до тежки усложнения на плода.

Лептоспироза/Заешка треска

Кучетата са по-склонни да се заразят с лептоспироза, която обаче може да бъде открита и при други домашни животни – не без причина тази инфекция се нарича още „кучешки тиф“. Патогенът навлиза в тялото чрез контакт с вода от застояли водни басейни – при плуване или пиене. И вече от засегнатото животно, инфекцията се предава на човека, което води до появата на нарушения на сърдечния ритъм, болка и треска и в бъдеще до усложнения.

Розов лишей

С тази инфекция родителите плашат всички млади любители на живите същества, които се стремят да нагушкат/настискат или погалят всеки представител на животинския свят, който влиза в полезрението им. И постъпват правилно – дете, което все още не е с напълно изграден имунитет, е възможно да поеме патогена, който е гъбичка, водеща до кожни лезии. Между другото, възрастните хора също трябва да внимават за инфекция – имунитета към заболяването се губи с годините.

Орнитоза/Пситакоза

Болестта, както подсказва името, засяга по-често собствениците на пернати домашни любимци. Орнитозата е остра инфекция, вид хламидия. Човешката инфекция възниква при вдишване на патогени, хламидии, съдържащи се в праха и остатъците от птичи екскременти. Той засяга централната и периферната нервна система, нарушава белите дробове, води до образуване на кръвни съсиреци, миокардит и остра сърдечна недостатъчност.

Глисти (кръгли и плоски)

Глистните или хелмитозни червеи са паразити, които представляват смъртна опасност за хората. Те могат да заразят собствениците на котки и кучета. Навикът им да посягат безразборно към мърша прави домашните любимци преносители. Списъкът с паразити, които причиняват хелминтиаза, е обширен, от кръгъл червей до говежди тения и те могат да засегнат различни органи в човешкото тяло, от червата до белите дробове и мозъка.

- реклама -