златни паспорти
сн. БГНЕС

На фокус във FN: Резолюцията за България – как я оцениха родните евродепутати

От червен и жълт картон за кабинета „Борисов“ до тежка критика на либералните модели в Европа.

Така родните ни евродепутати оцениха приетата вчера резолюция за върховенството на закона в България.

Такъв тип резолюции обикновено се гласуват с огромно мнозинство в Европейския парламент. Те са плод на консенсус между политическите групи. Наложи се силово тази резолюция, за 10 дни, което е много кратък период за съставянето. Обикновено месеци трае това нещо. Ние не участвахме в съставянето й, тя е изцяло съставена от предложения на социалистите, Зелените и либералите.

Това каза евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев в ефира на БНТ във връзка с приетата от Европарламента резолюция за България.

„За съжаление, не се получи добър документ“, смята Радев.

Той е на мнение, че тази резолюция е използвана чисто във вътрешнополитически план, за да се свали правителството на Борисов. Брюксел не може да свали правителството, но са се опитали, смята евродепутатът.

„С тази резолюция виждаме призиви за неща, които са извън правомощията на Европейския съюз“, каза той.

Това беше буквално червен картон за кабинета на ГЕРБ, получен от Европа.

Беше осветено в България това, което всички знаем. Документът показва нагласите на европейските граждани и институции към управлението. Всеки опит да се измества фокуса е пореден опит за печелене на време, коментира евродепутатът от БСП Петър Витанов.

„В крайна сметка беше разобличено този тип управление. Това не е антибългарска резолюция“, заяви Витанов.

Според него това подкрепа справедливите искания на българите, които искат промяна, тъй като подобен тип управление не съответства на европейските стандарти.

„Всеки опит да се измества фокуса от върховенство на закона, гражданските свободи и права и демократичните стандарти е пореден опит за печелене на време“, категоричен беше депутатът от групата на социалистите.

„Резолюцията за България е знак за това, че страната ни излиза извън европейския път, тя показва, че Борисов вади България от Европа с управлението си в последните 10 години.“

Това коментира евродепутатът Елена Йончева в ефира на бТВ.
Според нея всички, които говорят за Истанбулската конвенция и ОМО „Илинден“, отклоняват от основното, за което говори тази резолюция. Тя е за върховенството на закона и правата на човека, добави Йончева.
Според нея освен ГЕРБ и националистите, Корнелия Нинова също участва в изместването на центъра относно резолюцията, за която са гласували 358 евродепутати.
Във финалния текст Европарламентът изразява дълбоко съжаление относно влошаването на принципите на правовата държава, независимостта на съдебната система, борбата с корупцията и свободата на медиите.
„Документът казва, че това правителство не е легитимно за ЕС, това е „жълт“ картон за правителството, следващият трябва да е „червен“ от ЕК, но знаете, че тя доминирана от Европейската народна партия, като цяло, с малки изключения, не подкрепи тази резолюция, поради тази причина зам.-председателят на ЕП Катерина Барли каза, че е време ЕНП да застане зад основните принципи на ЕС, защита на правовата държава, на демокрацията и на свободата на медиите“, коментира Йончева.
Тя бе категорична, че в тази резолюция няма никъде споменаване на македонско малцинство, както и няма нищо за турски език и за майчин език, има споменаване на Истанбулската конвенция:
„В 17 точка пише, че ЕП приема решението на Конституционния съд, казва се, че Конвенцията трябва да бъде ратифицирана, но се казва и че трябва да се ратифицират тези елементи, които не противоречат на Конституцията и се пояснява – темите, свързани с насилието над жените, увеличаване на центровете, където могат да получат помощ. Прави се опит от ГЕРБ, както и от националистите, някои от колегите от БСП също попадат в този капан ,да се измести същността на тази конвенция“, коментира евродепутатът.

Резолюцията е резултат от атаката на ляво-либералните групи, които разбират върховенство на закона като еднополови бракове, права на малцинствата, но не и като равенство пред закона.

Това заявява Ангел Джамбазки в интервю за „Труд“.
Нека още веднъж напомним какво всъщност означава „върховенство на закона”. Означава независимо, бързо, справедливо правосъдие. Нищо по-малко, нищо различно. Определено, не означава натиск, оказван от шепа розови екстремисти, върху суверенните държави, за да узаконят еднополовите бракове, примерно.

Точно тези екстремисти използват понятието „върховенство на закона”, за да прикрият ясните си политически цели – тях ако питате, Истанбулската конвенция би трябвало да стане европейска конституция веднага.

Няма да е несправедливо, ако кажем, че и на брюкселската, и на домашната политическа сцена има много ясна „Истанбулска коалиция”, която преследва с видим болшевишки плам тези политически послания – еднополови бракове, осиновяване на деца от еднополови двойки, ЛГБТИК+ „права” и прочее и прочее. Може би не ви прави впечатление, но буквичките в това съкращение постоянно се увеличават. Ако погледнете документите, съставени от мнозинството формирано от зелени, крайната левица, либералите и социалдемократите ще забележите, че навсякъде се пише едно и също. Впрочем, такива текстове в подобни резолюции имаше за Полша и Унгария и това не е случайно.
В тези държави управляват дясно консервативни партии, те не приемат политиките на Брюксел и защитават народите си. Защитават националния суверенитет, а това е най-тежкия грях според радетелите на „Истанбулския консенсус”.
Грях, който те преследват с усърдие, на което и Торкемада би завидял. Правителството в България е поредният „идеологически” враг на тази лява коалиция. Именно „идеологически” враг. За брюкселската истанбулска коалиция правителство, съставено от народни и родолюбиви партии е истинска обида. Те обаче не разбират проблемите на обикновения българин и именно заради това успяха да подменят темата за корупцията с темата за правата на ЛГБТИ и прочее.
Всъщност текстът на резолюцията показа, че тези хора не просто не разбират проблемите в България, а не се интересуват от тях. Интересуват се единствено от това да си изпеят пропагандата и да отчетат свършената работа, смята Джамбазки.

 

- реклама -