почивка, Черноморието, туризъм, готовност,

На фокус във FN: Почивка на морето – от диги на плажа до напълно функциониращи курорти

Дългите Великденски празници и хубавото време изпразниха София и големите градове. Къде отидоха българите?

Според Министерството на туризма повечето от тях са предпочели България. Резервациите в последния момент са повече от предварително очакваните от БХРА.

В същото време някои бяха неприятно изненадани, а други – очаровани.

Например, туристи сигнализираха, че нямат видимост и достъп до морето заради пясъчни диги и плажуването е трудно осъществимо.

Въпреки че сезонът официално беше обявен за открит, той реално започва на 1 юни, когато плажовете ще са напълно готови и с осигурени спасители, както предвиждат договорите с концесионерите.

„Сезонът започва от 1 юни по договор. Плажовете не са готови, защото хората, които отговарят за поддръжката им, почиват. Не мога да кажа, че сме закъснели, но всяка година до 15 май ивицата вече е подравнена, почистена и обезпаразитена. От 1 юни има осигурени и спасители“, обясни за бТВ Кирил Спасов, концесионер на южния плаж в Несебър. Пясъчните диги са практика за опазване на пясъчните ивици от ерозия и абразия през зимата, уточни той.

Концесионерът на плаж Крайморие – Николай Димитров, допълни, че дигите се правят, защото никой не може да предположи плажът какви поражения ще претърпи през зимата.

В Созопол няма много туристи, сподели за Flashnews собственик на къща за гости.

Снимка за Flashnews: Теодора Кандрова

Уж, града е празен, а вчера имахме много работа. Не знам от къде дойдоха всички тези хора“, заяви Теодора Кандрова. По думите й в града по-голямата част от хотелите и заведенията не са отворили след дългото затваряне.

Снимка за Flashnews: Теодора Кандрова

Обратното –  Свети Влас се напълни с туристи.

Летният сезон в курортното селище бе официално открит на 1 май и плажовете в курорта стартираха работа при плътно спазване на епидемиологичните мерки. Чадърите са на отстояние 4,5 м, дезинфекцират се рано сутрин и след всеки плажуващ, а до края на май са напълно безплатни. Фирмата-концесионер осигурява на добра воля и патрулиращи професионални спасители.

Някои от ресторантите и заведенията на яхтеното пристанище отвориха врати, а за празниците по 24 май, те ще работят на пълен капацитет. Тази година Великден съвпадна и с официалния празник на Свети Влас, когато по традиция е пълно с гости на града, както българи, така и руснаци, собственици на имоти там.

почивка, Черноморието, туризъм, готовност,

 

„Подготвяме и освежаваме комплексите. Надяваме се на добра заетост през този сезон, като предпоставка за това е повишеният интерес от български и чужди туристи“, споделя Милена Радоева от „Лагуна турс“. „Ние предлагаме атмосфера, близка до домашния уют, комплексите ни са достатъчни отдалечени един от друг, за да се чувстват туристите сигурни и защитени и едновременно с това са на метри от плажа и марината“, допълва тя. За сезон 2021 при директни резервации в цената за нощувка влизат 2 шезлонга и един чадър, а при повече от 7 нощувки – безплатна разходка с лодка до Несебър.

Освен чистите плажове, носители на приз Син Флаг за природосъобразно и екологично управление, и възможностите за спорт и развлечения, курортното градче ще предложи и силна културна програма този сезон. Откритият амфитеатър ще бъде домакин на поредица от хитови театрални постановки, концерти и форуми. Календарът включва „Сватба със закъснител“, „Горката Франция“, моноспектакълът на Камен Донев, концерт-спектакълът „Спомен за НЛО“, новите комедии на Фери Арт и много други.

- реклама -