коронавирус, ковид, нов щам, вариант

На фокус във FN: По-опасен ли е новият щам на коронавируса?

Тази седмица от СЗО съобщиха, че новият щам на коронавируса вече е в 23 страни в Европа.

Учени от цял свят започнаха спешното му проучване, за да разберат какъв риск носи. Ето какво се знае до момента: 

Какво представлява новият вариант на ковид?

Всички вируси, включително този, който причинява Covid-19, мутират. Тези малки генетични промени се случват, когато вирусът прави нови копия от себе си, за да се разпространява и оцелява. Повечето са без значение и някои дори могат да бъдат вредни за оцеляването на вируса, но някои могат да го направят по-заразен или страшен за гостоприемника – хората. Понастоящем има много хиляди различни версии или варианти на циркулиращия пандемичен вирус. Но опасенията на експертите се фокусират върху малък брой от тях. Единият е южноафриканският вариант, наречен 501.V2.

Какво казват експертите?

Южноафриканският вариант носи мутация, наречена E484K, наред с други. Както новите южноафрикански, така и британските варианти изглеждат по-заразни, което е проблем, тъй като може да са необходими по-строги ограничения върху населението, за да се контролира разпространението. Подозренията на учените са, че въпреки, че новият щам е малко вероятно да понижи ефективността на настоящите ваксини, има шанс тези от южноафриканския вариант да го направят до известна степен.

Учените са тествали ваксината на Pfizer срещу една от мутациите, открити в южноафриканския вариант, наречена N501Y, използвайки кръвни проби от 20 души. В това предварително проучване изглежда, че ваксинацията работи срещу мутиралия вирус.

По-опасен ли е новият щам?

Понастоящем няма доказателства, които да показват, че някой от мутиралите вируси причинява по-сериозно заболяване. И мерки като измиване на ръцете, поддържане на дистанция от други хора и носене на маски ще помогнат за спиране на разпространението. Т.е. всички мерки остават в сила.

Източник: BBC

 

- реклама -