ваксини Ангел Кунчев, решение, съд, неваксинирано дете,

На фокус във FN: Първата партида противогрипни ваксини изчезна за дни, ще има ли недостиг тази година

Първите доставени 88 000 противогрипни ваксини изчезнаха от аптечната мрежа буквално за дни.

В момента е невъзможно да се намери ваксина, показа проверка на Flashnews.

„До аптечната мрежа достигна ограничено количество“, каза Здравко Запрянов – управител на аптека. „Наличните свършиха буквално за няколко часа, а дистрибуторите също се оказаха в тотален недостиг. Много хора си бяха запазили ваксини за целите си семейства. Сега се очаква втора доставка, но от нея много малко количество ще стигне до аптеките“, смята Запрянов.

Според него, втората доставка приоритетно ще бъде разпределена към личните лекари и болничните заведения и каквото остане ще се пусне на свободна продажба.

В аптеките твърдят, че толкова засилен интерес към ваксината не е имало никога досега. Медиците напомнят, че препаратът е само срещу сезонния грип и не пази от коронавируса.

Напълно обезпечени откъм ваксина ще са пенсионерите, тъй като държавата отпуска за тях 180 000 дози. Ваксинацията ще започне през октомври. Могат да се ваксинират единствено напълно здрави хора, напомнят медиците.

За недостиг на грипни ваксини в цял свят предупреди и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„Никой не знае дали ще стигнат ваксините, защото досега нашата покриваемост на ваксини беше много ниска – между 3 и 5 %. Сега, това, което сме осигурили е много повече – 15-16 %. Но в тази ситуация интересът е много по-голям. Дали ще стигнат не мога да кажа. В момента дефицитът на това, което искат балканските страни, и това, което реално ще получат е един милион дози, така че недостиг на грипни ваксини има в целия свят“, каза той.

Миналата година внесените за свободна продажба са били 140 000 дози. Очаква се и тази година да бъдат толкова.

Един от производителите е декларирал, че ще произведе 10 млн. дози повече за Европейския съюз.

Дали и каква част от тях ще стигнат до България не е ясно.

 

- реклама -