На фокус във FN: Отговорността и щастието да помогнеш за появата на нов живот

На 21 януари по стар стил се празнува Денят на родилната помощ, известен още като Бабинден. Това е денят, в който отдаваме заслужена почит към хората, посветени на най-ценното – даването на живот.

Въпреки все по-намаляващите раждания в страната, все повече бебета проплакват в една от болниците, посветени на мисията да помогнат на двойки с репродуктивни проблеми. 1 500 бебета се проплакали в Медицински комплекс „Д-р Щерев“ през 2019 г. – с 200 повече от 2018 г. 51% от новородените са момчета. Всяко пето бебе е родено след инвитро процедура. Все повече са бебета, които се появяват на бял свят по естествен път, разкриха пред Flashnews в навечерието на Бабинден от екипа на МК „Д-р Щерев“. 

– Запазва ли се тенденцията бебета, особено заченати след инвитро, да се раждат със секцио? 

– При нас често идват пациенти, които дълго време не са постигнали мечтата си да станат родители. Те имат нужда от по-специални грижи – както за тях така и за бъдещите им бебета. Въпреки това през 2019 г. отчитаме увеличение на нормалните раждания. Нещо повече 66 от децата заченати инвитро, също са родени по естествен път.

Все повече майки предпочитат естественото раждане.

Нашите специалисти подкрепят именно този начин, разбира се когато здравословното състояние на майката и бебето го позволяват. Защото за нас няма нищо по-важно от това, едно дете без значение как е създадено, да се роди живо и здраво. Важно е и майка му да е в добро състояние, за да може да започне да се грижи за него още от първите му часове, в които се е появило.

– Бъдещи татковци имат ли желание да присъстват на ражданията и как реагират?  

– Процентно татковците, които искат да присъстват на раждането на децата си, все още е малък в сравнение със статистиката, която се отчита от останалите европейски болници. Ние даваме подобно възможност на мъжете, които искат да бъдат до жените си в този важен момент от живота им, стига разбира се състоянието на майката и бебето да го позволяват.

– Каква е разликата в професията на акушер-гинеколога преди 20г. и днес?

– Развитието на медицината, особено в областта на репродуктивното здраве подпомага изключително много работата на акушер-гинеколозите. Ако преди 20 години, когато проф. Атанас Щерев, заедно със своя екип се е борил за всяко дете заченато инвитро, днес все повече двойки с репродуктивни проблеми имат шанса да прегърнат своето бебче, въпреки трудностите.

Сериозен напредък се отчита и в областта на Феталната медицина.

Все повече бъдещи майки получават качествена диагностика на бебетата си, още докато те са в утробата. И през тази година д-р Петя Чавеева направи серия от успешни вътреутробни операции, благодарение на което се родиха живи и здрави бебчета. Един от най- сложните случаи беше с бебе, на което му бяха направени 5 вътреутробни кръвопреливания. Майката беше с отрицателен резус фактор и това причинява фетална анемия на бебето – състояние, което може да доведе до фатален край още преди раждането.

– Какви са основните проблеми, които пречат на двойките, обърнали се към специалистите ви, за да нямат дете? 

– Основният проблем е липсата на навременна диагностика. Много от двойките губят безценно време, чакайки, лутайки се от лекар на лекар, без да получат навременно и адекватно лечение. И когато стигнат при нас – показателите им са влошени значително.

Това е и причината нашите специалисти да съветват – срещате ли трудност при зачеването на бебе – потърсете репродуктивен специалист незабавно. Без значение коя болница ще изберете, важното е да намерите този лекар, който има необходимата квалификация да работи с двойки с репродуктивни проблеми, на когото можете да се доверите, за да ви помогне да преминете по този път заедно.

– Има ли интерес към професията на акушер-гинеколога?  

– Практиката в Медицински комплекс “Д-р Щерев” е да създаваме и обучаваме сами своите специалисти – от  студентската скамейка до придобиването на специалност. Двама от обещаващите специализанти на болницата д-р Елица Валериева и д-р Васил Калев са назначени като акушер-гинеколози в болницата, след като получиха своята специализация. И двамата вече са доказани специалисти, които трупаха своя опит под вещото ръководство на д-р Петя Чавеева и д-р Мариян Александров и очаквано станаха част от техните екипи.

– В навечерието на Бибинден историята на коя двойка ви изплува в съзнанието за сбъдната мечта? 

– Една изключително разтърсваща история стана любима за всички от екипа на болницата. Тя е на младото семейство Вълчеви – Криси, Дара, Анди, Иво и малката Ева. Борбата на Криси и Иво за бебе започва през 2008 г., когато откриват, че не могат да станат родители без помощта на специалистите. Тогава срещат техния ангел доц. Петя Андреева. Именно тя ги води и окуражава по дългия път към родителството. И резултатът не закъснява – днес те имат три прекрасни деца, всички заченати инвитро. А най-малката, принцеса Ева, се появява дори след замразен трансфер.

„Борбата за първото дете е най-страшна“, признава мама Криси.

„Тогава, когато нямаш нито едно дете и къщата ти е празна, а мечтата не е сбъдната. При следващите опити просто се надяваш домът и сърцето да са по-пълни.“

- реклама -