На фокус във FN: От градина на училище – как да помогнем на децата да се адаптират

Първият учебен ден вече е факт. Децата обаче не осъзнават и трудно могат да си представят какво точно ги очаква в училище. Ето няколко неща, с които всеки родител може да се опита да се съобрази и така да направи адаптацията на детето много по-лесна:

Разликите между детската градина и училището:

  • Детето повече време трябва да бъде на едно място, без активно движение. Затворено е в едно помещение, при това повечето време е седнало.
  • Вече няма следобеден сън, режимът на хранене е нов.

  • Общуването с учителя в училище е различно. Той не е ориентиран за индивидуалните нужди на детето. Това може да затрудни адаптацията и детето да се чувства самотно и безпомощно в първите седмици.
  • В училище няма леля, която да помага при храненето, в съблекалните и в тоалетната.
  • Детето има повече отговорности към личните си вещи – то трябва само да организира работата си на чина, да използва всички учебни материали, без да загуби или забрави нещо.
  • Увеличава се обемът на нови знания, нужна е по-голяма концентрация.

 

Най-често допусканите грешки от родители:

Детето знае как се учи:

Не, детето учи в движение – както уроците, така и новите ангажименти у дома. Не очаквайте, че когато изпратите детето да си пише домашните в стаята, то ще направи точно това, което сте му казали. Поне в началото, докато свикне с ученическите задължения, бъдете до него. Когато има задачи за вкъщи, заедно извадете учебните, подредете ги на бюрото, проверете какви са домашните. Докато всичко се превърне в навик, който детето ще спазва, без да е необходимо да му напомняте.

Наказанията помагат:  

Както и в другите етапи от развитието на детето, и в ученическата възраст наказанията може да имат обратен ефект. Затова по-добре говорете повече с детето, обяснявайте му последствията от действията му. Опитайте се да го насочвате към правилния избор, който в крайна сметка то само да направи.

Щастливото и безгрижно детство приключва с края на детската градина:

Обяснете на детето, че и в училище може да бъде толкова интересно и забавно, колкото и в детската градина. Дори и повече. Ще се запознае с нови деца, ще намери нови приятели. Ще може да ходи на гости, ще може да кани съученици на гости. Могат заедно и да учат и да играят.

 

 

Не сравнявайте вашето дете с другите в класа: 

Не упреквайте детето, че не може неща, които негови съученици могат. Стимулирайте го само да поиска да бъде по-добър и старателен. Въздържайте се от оценки „Ти си по-глупав“, „Ти не можеш“. Обяснявайте на вашето дете, че и то може всичко, но трябва да се постарае повече.

Не се изказвайте негативно за учителите:

Така ще разрушите авторитета на преподавателите. А това може да доведе до загуба на интерес към учебния процес, промяна в поведението в клас, нарушаване на дисциплината.

 

 

- реклама -