Снимка: БГНЕС

На фокус във FN: На гробищата става страшно – графикът за погребения е запълнен за седмица, свободните парцели намаляват драстично

Високата смъртност през последните седмици на пациенти с COVID-19 доведе до натоварване на погребалните служби. По официални данни през последната седмица на октомври смъртността в България се е увеличила с 32% спрямо същия период на 2019 г. През периода са отчетени 2 666 смъртни случая при 2010 за същия период на 2019 г.

Заради епидемиологичната обстановка са въведени извънредни мерки, за да се предотврати разпространението на заразата. Има специални изисквания към погребенията на починали от COVID. Хората трябва да знаят и да проявят разбиране, че заради усложнената ситуация има забавяне на погребенията, съобщи пред FN директорът на ОП „Гробищни паркове“ към Столична община Димитър Хаджикотев. 

Снимка: БГНЕС

– Какви са правилата при погребения на лица, починали от коронавирус?

– Дали е погребение или кремация, всички мерки, които се предприемат са за запазване най-вече на живота и здравето на хората. Без значение дали тялото ще се вземе от болница или от дома на покойника – то се поставя в чували за тленни останки, дезинфекцира се самият ковчег, запечатва се.

Телата се съхраняват в затворения ковчег в хладилна камера до погребението. Имаме специална хладилна камера, направена само за починали от ковид.

Всички църкви в София по решение на Светия Синод не правят ритуали. Който иска да направи черковен ритуал – ние го правим зад църквата на гробищата. Там хората са на разстояние поне 1,5 м един от друг, с маски, ръкавици. Ако не е починал от ковид опелото може да се направи в църквата.

Снимка: БГНЕС

Понякога идват по 20-30-50 човека да изпратят починалия. Неприятно е за гражданите, че не са вътре в църквата, но в крайна сметка трябва да запазим живота на живите. Не се знае и дали близките не са заразени, без да имат симпотми. Дори и да се сърдят – то е за тяхно добро. Със заповед съм забранил вътре да се правят и граждански ритуали.

Оказа се при разговор с лекари, че вируса на ковид живее в организма още 3 дни.

И колкото повече се предпазваме, толкова по-добре. Ограничение няма за броя на хората, които присъстват на погребенията, но е важно да се спазват правилата за безопасност.

– За колко време се организира погребението?

– Нараства смъртността през последните седмици и правим каквото можем, но все пак имаме някакъв капацитет. Затова се налага сега малко повече да се чака – умоляваме гражданите да не се сърдят. Има заповеди на РЗИ и на г-жа Фандъкова и хората ни работят на екипи, защото ако един се разболее ще трябва всички да спрат да работят. Графикът с погребенията се забавя с около седмица.

– Какво е натоварването в момента на екипите, които извършват погребенията?

– Средно на ден правехме по 20-25 погребения във всички 9 гробищни паркове, които са към ОП „Гробищни паркове“. А само за ден тази седмица, само на Централните гробища правим по 20.

Всеки попълва декларация, че покойника няма валидни права за гробоползване, защото така или иначе общината е длъжна на всеки жител да му осигури гроб. Ние тук открихме разширението на Централни софийски гробища и стана чудо, всеки има или няма пише, че няма, за да бъде тук.

Хората може да себе си са прави, но трябва да има съзнание. Това са близо 90 декара. Гробните места са около 2 500 и по сметка трябваше да стигнат за около година и половина, но при това, което си случва, сигурно ще стигнат за по-малко време. Общината има грижата и сега започва втория етап на разширение, но терените, които могат да се вземат са на изчерпване.

– Какви мерки за безопасност сте предприели, за да предпазите екипите си, така че не се стигне до там да няма кой да погребва починалите?

– Всички помещения на 2 часа се дезинфекцират, през седмицата идва фирма, която прави пълна дезинфекция. Наскоро при нас беше първият случай на служител с коронавирус. Изследвах 110 човека, които може да са имали контакт с него – всички бяха отрицателни. Всички хора, които еднократни облекла, маски, очила, шлемове, ръкавици – гледаме да се пазим.

Непрекъснато работим със Столична община. На ден с председателя на щаба се чуваме по няколко пъти. Правим всички възможно, за да окажем съдействие на хората, защото в един такъв тежък за тях момент не им се мисли за тези неща.

 

 

 

 

 

- реклама -