банкомат

На фокус във FN: Мъж върна забравени пари на банкомат, повдигна темата за достойното и недостойното

Перничанин върна на собственика му забравени пари на банкомат. Собственикът беше открит чрез социалните мрежи, където веднага тръгна дискусия на тема: „Има ли все още достойни българи?“

„Добро утро, перничани, вчера някой беше забравил да си вземе парите от банкомата. Ако си ги иска нека ми напише: точна сума, банкомат и приблизително време на тегленето, за да не ги дам на някого, на когото не принадлежат. Благодаря“.

Това написа вчера сутринта в една от пернишките групи Робертино Стоилов.

Повечето от хората веднага окачествиха постъпката като изключително достойна:

Нкои дори заявиха, че само единици биха върнали парите и че подобна постъпка е наистина голяма радкост:

Други пък обориха твърдението, като посочиха примери, че сами са загубили парите си и са им ги върнали:

А трети са категорични, че тук става въпрос за политика:

Коментарите повдигат много въпроси за морала на обществото

Наистина ли малцина са тези, които биха върнали забравени пари? Наистина ли човешкото лице става все по-черно, размито от покварата и желанието да си тарикат на дребно?

Всъщност благотворителните кампании, в които средства се набират предимно от обикновени хора, говорят точно обратното. Ако прегледаме потока от новини, ще установим, че подобни достойни постъпки не липсват. Разбира се, те не са ежедневие, но пък и хората не губят големи суми пари всеки ден.

И ако това не ви е достатъчно, спомнете си колко пъти продавачката в магазина ви е връщала за забравена стока или ресто. Разбира се, не липсват и тарикати, които победоносно ще приберат 50-те или 20-те стотинки, а после дори ще се похвалят. И няма да се поколебаят, ако парите са на беден пенсионер или на член на някое бедно семейство. Колко от тях обаче ще решат финансовите си проблеми с тези стотинки? Отговорът е един: николко!

Да върнеш парите обаче, е не просто въпрос на морал, а и на възможност за добър пример. Подобна постъпка връща вярата у хората и дарява щастие. А и връща надеждата, че можем да бъдем достойни и човечни.

Всъщност парите се оказаха на възрастен човек, който и друг път е забравял

А фактът, че само един човек е писал, доказва, че добротата и човечността са наистина живи.

- реклама -