електромобили, споделено пътуване, услуга
Снимки: FACEBOOK

На фокус във FN: Крачка напред – споделеното пътуване с електрически автомобили набира скорост в София

Искрата, която запали София по споделеното пътуване са електрическите автомобили, за които плащаме, само когато използваме.

Запитвали ли сте се някога колко Ви струва да имате кола?

Не колко струва колата Ви, или колко харчи, а колко Ви струва да я имате на километър – данъци, застраховки, лихви за изплащането, гуми, поддръжка, консумативи, почистване – спрямо това колко често я ползвате? Защото малко хора прекарват целия си ден в колата, повече я използват, за да стигнат до работа, където стои паркирана. Обикновено и си плащаме за паркирането.

 

Няма как да не сте забелязали ярко сините градски електромобили, които щъкат из София.

Услугата е на първата в България компания за споделено пътуване с електромобили – SPARK.

Те се грижат за колите, а ние ги ползваме, когато ни трябват и плащаме само за това време.

Ако имате валидна шофьорска книжка, нямате автомобил, не сте любители на градския транспорт и не искате да се возите с такси, има и друга опция. Не се налага да миете или почиствате автомобила, а ако го използвате за кратки разстояния дори не е необходимо да го зареждате.

Снимки: FACEBOOK

Столичната община полага усилия за по-чист въздух и намаляване на вредните емисии, като електромобилите могат да бъдат паркирани безплатно в синя и зелена зона в централните градски части, както и оставяни в зоните за освобождаване на автомобилите.

 

Т.е. спокойно може да се закарате от точка А до точка Б в града, да си пренесете багажа или да отидете на работа. Без да мислите след това за колата.

Как се случва?

Първо трябва да се регистрирате в мобилното приложение, като оставите валидна шофьорска книжка и карта за разплащания. След като регистрацията Ви бъде одобрена, можете да резервирате най-близкия до Вас автомобил, като се информирате предварително какъв пробег можете да направите и къде евентуално да го оставите на зарядна статия или в свободна зона.

Имате 15 минути да достигнете до автомобила, който се отключва чрез апликацията.

Вътре ще намерите ключ за стартиране на колата, документи, указания за използване, кабели за зареждане, детско столче и понякога изненади – като безалкохолна бира или слънчеви очила през лятото. Можете да пътувате и с домашния си любимец, стига да не изцапа колата, но пушенето вътре е строго забранено. Ако предишният шофьор Ви е оставил изрядна кола, можете да го похвалите чрез системата за оценки или да го набедите, ако вътре е мръсно или нещо липсва.

Снимки: FACEBOOK

Услугата става все по-популярна в столицата, откакто стартира през есента на 2017 г. – само с 25 коли, а вече има над 400 електромобила.

Освен типично градските малки Up! на Volkswagen, се предлагат и по-лускозни варианти, дори и товарни автомобили. Зарядните станции са над 70 в столицата и около 50 в страната, а общият пробег на напълно заредена кола е 160 км.

Снимки: FACEBOOK

Ако батерията на колата е заредена, можете да я оставите на всяко разрешено за паркиране място в зоните за освобождаване, на синя или зелена зона и на редица частни паркинги на партьори, сред които са супермаркети, търговски центрове, летище София, Национален исторически музей и др. Ако батерията показва оставащ пробег под 10 км, трябва да намерите най-близката зарядна станция в мобилното приложение. В зависимост от вида на зарядната станция, времето на зареждане може да варира от 20 минути до няколко часа.

С тази услуга за споделено пътуване, реално плащаме единствено, когато използваме автомобила, и го освобождаваме, за да го ползват и други.

Изцяло електрическите превозни средства и споделеността на услугата са достъпни екологични решения за придвижване в София. От компанията споделят своята мисия да насърчават транспортните решения с нулеви емисии и да допринасят за отговорното потребление, с уважение към природата.

- реклама -