На фокус във FN: Коя е причината за смъртта на Атанас Скатов?

Първоначално беше съобщено,че българският алпинист е паднал при скъсване на въжетата при слизане от К2.

Причината за инцидента не е във въжетата, те са били абсолютно здрави, заявиха пред БНР от непалската агенция. Предполага се, че Скатов се е изпуснал и затова е паднал.

Атанас Скатов, по неизвестна причина, се е откачил от осигурителното въже и е паднал. Последно се намирал на 7400 метра височина. При падането GPS тракерът му отхвърчал на 8 метра вляво. Тялото му е било открито два километра по-надолу. Това съобщиха от екипа на експедицията.

“Въжето не се е късало… По него са преминали и други катерачи, даже и в момента го правят. Същото въже е. Те трябва да откачат и разкачат предпазителите… Може би е паднал, докато е правил това. Сигурно е бил много уморен”, каза NOVA Танешар Гурагай, мениджър на компанията Seven Summit Treks.

Други версии

Според специализирани сайтове лошото време през последните дни е повредило част от въжетата, които се използват от алпинистите, а, освен това, има и много стари и опасни трасета, които могат да ги заблудят по пътя. Тени Шерпа, който координира спасителната акция, обаче посочи пред bTV, че въжето е било здраво.

Още снощи се появиха съобщения за проблеми с осигурителните въжета по маршрута, които бяха прокарани от екипите шерпи. Те стават изключително крехки и се късат от много ниските температури, достигащи до -55 градуса в района.

Трагичният инцидент наподобява падането на испанския алпинист Серхи Мигноте. Той загина при слизане от лагер 3 към базовия лагер след падане в пукнатина. Той е на 46 години и беше член на експедицията, както и приятел на Атанас Скатов.

 

- реклама -