На фокус във FN: Кой ще е най-младият и кой най-старият депутат в 45-ото НС

Очаква се новото Народно събрание да бъде свикано на първо заседание от президента на 15 април. То следва да бъде открито от най-възрастния депутат, който е Мика Зайкова от “Има такъв народ”.

Най-младият в този мандат пък ще е 25-годишният джудист и икономист от ГЕРБ Сашо Савов.

Кои са те?

Мика Зайкова

Зайкова не е спортист, но се бори за реформата в пенсионната система и осигуряването като експерт от КТ „Подкрепа“.

Родена е на 2 февруари 1942 година в София. Завършила е Минно-геоложкия институт, специалност „Минен инженер“, а след това и икономика със специалност „Планиране“. Работила е в ТЕЦ Марица Изток, Министерствата на химията и промишлеността, а от 1994 г. до 2017 г. е била икономически съветник на президента на КТ „Подкрепа“ Константин Тренчев.

Последните доайени на парламента бяха все социалисти – Тома Томов (44-о НС), покойният Стефан Данаилов (43-о и 42-о НС), проф. Андрей Пантев (41-о НС). Честта да открият първото заседание преди това имаха актьорът Коста Цонев (40-о НС), експравосъдният министър от СДС Светослав Лучников (39-о и 38-о НС), седесарят Владимир Абаджиев (37-о НС) и синият основател, покойният Йосиф Петров (7-о ВНС).

Зайкова е водач на листата на партията на Слави Трифонов в 24-и МИР в София.

 Сашо Савов

Савов е на 25 години. Той е джудист и икономист. С преференция той отиде от пета на трета позиция  с 3873 преференциални гласа.

На въпрос защо влиза в политиката казва: „Защото имам идеи, имам сили и енергия и не ми е безразлично какво се случва в България. Управлението на страната не е нещо илюзорно, което се прави от някакви неизвестни сили. Управлението зависи от всички нас“.

 

 

- реклама -