На фокус във FN: Кантарджиев и Рачев- като две капки вода

В нерадостното ни ежедневие от последните месеци има една двойка, която няма нищо общо освен бегла прилика. Общото е чарът им- неизчерпаемо чувство за хумор, с което поднасят сериозните теми.

Това са проф. Тодор Кантарджиев, шефът на Националния център по заразни и паразитни болести и доц. Геориг Рачев, климатолог.

Кандаржиев казва за Рачев: „С Георги Рачев имаме прилика в излъчването, лошите неща ги коментираме позитивно“, каза той запитан дали го бъркат често с климатолога.

Оказва се, че по улиците често ги спират и ги бъркат, но… може би заради мустаците.

Проф. Рачев: „Проф. Кантарджиев го питаха много пъти на улицата какво ще е времето. А сега към мене се приближават особено възрастни жени и ме наричат проф. Кантарджиев. Аз им викам, че не съм професор. И те съжаляват“, пошегува се проф. Рачев.  

Често обаче двамата несъзнателно навлизат в професионалната територия на другия.

Рачев се зае да прогнозира кога и как ще умре коронавируса, а пък Кантарджиев му се отдава да предсказва времето.

Миналата година Рачев каза в едно интервю: „Септември, октомври, ноември не само, че нямаме топло време, но нямаме и отрицателни температури. Грипа го отложихме с един месец, именно поради топлото и сухо време“ . И още: „На топличко и на влажно коронавирусът се чувства много добре. За него убийствена е ултравиолетовата радиация на слънцето“, каза в студиото на „Денят започва с Георги Любенов“ климатологът Георги Рачев.

Георги Рачев: „Мастната обвивка на коронавируса бързо изсъхва и се разрушава“

Кантарджиев не му остава длъжен и също навлиза в познатите води на климатолога: „Надявам се времето да е сухо и горещо, за да не му е комфортно на вируса“.

А чувството им за хумор е пословично и затова са желани събеседници по медиите.

Георги Рачев:

„В следващите дни ни очаква много хубаво време с убийствено слънце и много топлина. Убийствено ще бъде и за коронавируса“.

„Дъждът отмива коронавируса от повърхността. Той се плаши като всички останалите вируси – от слънчевата радиация“

Проф. Тодор Кантарджиев

„Народът беше дисциплиниран. Сега трябва да се лекуват психическите поражения, главно на тези, които не са си взимали хапчетата“

„Ракията и водката вършат работа. Важното е градусът да е 40. Напълно убива този вирус. Ако е към 70, мори и другите, летните вируси” (съвет как да се прави дезинфекция на опаковките) 

„Абе, какво е това иху – аху. Да ми се върне от Италия, където е най-нажежено. Пък да събере цяло село, да разкаже какво е видяла. Е, видя се какво е видяла!”  

 

- реклама -