На фокус във FN: Какво следва след резолюцията на Камарата на представителите в процеса по импийчмънт

Камарата на представителите на САЩ одобри за втори път импийчмънт на президента Доналд Тръмп, което го направи единственият президент на САЩ, който е обвиняван два пъти. Резолюцията премина с резултат 232 „за“ на 197 „против“. Единственото обвинение е „подстрекателство към бунт“, за ролята му в превземането на Капитолия миналата седмица.

Няма рутинен процес за импийчмънт, но този е безпрецедентен по всякакъв начин. Общият процес на импийчмънт, установен в Конституцията, е относително прост:

– Президент извършва „тежко престъпление или простъпка“

– Камарата на представителите гласува за подкрепа на импийчмънт

– Сенатът провежда процес

Този процес на импийчмънт ще е напълно нов и различен от този, който видяхме в края на 2019 г. около разследването за Украйна, особено след като се очаква процесът в Сената да се случи след напускането на Тръмп от поста.

Защо този импийчмънт е важен?

Новият президент Джо Байдън ще поиска от Сената да гласува за избраните от него ръсоводители на кабинети и да действа за справяне с пандемията COVID-19, както и да предостави облекчение на американците, засегнати от затруднената икономика.

През 2020 г. сесиите на Сената бяха напълно спрени по време на процеса. Този път лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумер се надява да спазва полудневен график за провеждане на процеса и законодателните сесии през останалата част от деня. Обаче обвиненията този път са много по-лесни за предаване и разбиране. Ще отнеме няколко дни под председателството на върховния съдия Джон Робъртс и сенаторите да проведат процеса. Когато двамата нови сенатори от Демократическата партия на Джорджия са на местата си, ще са необходими 17 републиканци, които да гласуват с демократите, за да постигнат мнозинство от две трети и да осъдят Тръмп.

Бързото решение за искане на импийчмънт със сигурност поставя Тръмп в позицията да иска да задържи републиканските сенатори на своя страна. В този смисъл това ще го държи под контрол през последната седмица от неговото управление.

Не са го отстранили! Не забравяйте:импийчмънтът на Тръмп в Камарата не го отстранява от длъжност. Нито втори импийчмънт в Камарата, нито дори гласуване в Сената за осъждане на Тръмп и отстраняването му от длъжност не биха му попречили да се кандидатира отново през 2024 г. или след това.

По-скоро, след като две трети от присъстващите сенатори гласуват за импийчмънт на Тръмп, обикновено мнозинство от присъстващите сенатори ще трябва да гласува допълнително, за да го отстрани от кандидатиране за президент в бъдеще. Забрана за заемане на други държавни длъжности може да му струва пенсията от над 200 000 долара годишно ако Сенатът тръгне в тази посока.

- реклама -