Китай, ваксинация, ваксини, коронавирус, сертификат

На фокус във FN: Какво се случва в Китай – ваксинация, организация, контрол

Китай – държавата, от която тръгна световната пандемия. Равносметката: заразени за целия период – 90 087, починали – 4636.

На 19 март тази година е регистриран първи случай на местно заразяване от 31 дни – медицински работник в Си’ан – работещ в лаборатория за тестване на хора под карантина и ваксинирани.

Всички пристигащи в страната подлежат на карантина. Мерките остават непроменени – носят се маски, проверява се температура и здравен код на обществени места, на летища, в хотели и.т.н.. Разбира се има вече умора в прецизността, с която се следват. Последното затягане на мерките беше преди и около китайската нова година, за да се проконтролира масовото пътуване из страната, и тази кампания за празничен период без пътувания беше успешна.

В Китай ваксинациите започнаха поетапно, като бяха приоритизирани работещите на първа линия – тези на гранично пропусквателни пунктове, пристанища, и заетите в сферата на обществените услуги и логистиката.

Очаква се, че през втората половина на 2021 всички желаещи ще могат да се ваксинират, и тогава ще започне и изграждането на групов имунитет.

Около 75 милиона са ваксинираните в Китай към момента, като се планира 40% от населението (1.4 млрд.) да бъдат ваксинирани до края на първото полугодие.

Одобрени за обща употреба са четири ваксини – Sinovac, Cansino Bio, и две ваксини на Sinopharm. Преди дни бе одобрена и ваксина на Института по Микробиология на Китайската Академия на Науките. Приоритетно се използва ваксината на Sinovac, тя е традиционен тип ваксина, с неактивен вирус.

През последните седмици китайски граждани вече могат да се ваксинират по лично желание и чрез индивидуална регистрация, но изглежда, че повечето ваксинации все още се осъществяват през отдел „Човешки ресурси“ на конкретните компании, или през университети – за студентите. От сравнително скоро е възможна и ваксинацията на чужди граждани, намиращи се в страната, като за момента те стават почти изключително само чрез регистрация през компания или университети – изключение например са отделни групи, като тази на чуждестранните журналисти и кореспонденти, които могат директно да се ваксинират.

На 7 март  е въведен „Здравен Сертификат за Международно Пътуване“, който включва информация за тестове и ваксинации, и криптиран код, който позволява на властите да потвърдят самоличността на притежателя. След това, посолства на Китай в няколко държави обявиха, че ще започнат да издават визи на гражданите на тези държави, които са ваксинирани с одобрена китайска ваксина – трябва да се отбележи обаче, че някои от тези държави не са внесли китайски ваксини.

Разговаряхме с – българин, работещ в специална индустриална зона на Нанкин, получил първата доза на ваксината на Sinovac на 19 март.

Властите са се свързали с компанията и са координариали заедно с „Човешки ресурси“ ваксинациите на желаещите – и китайски, и чужди служители – като 50 от около 80 служители са се ваксинирали, както и общо двамата чужденци – българин и австралиец.

Самата първа ваксинация е отнела около 15 минути, била е с ваксината на SinoVac (като избор на ваксина не е бил предложен, но е била дадена предварителна информация коя ваксина ще се използва). В системата, която приема данните на чужди граждани (чест проблем в Китай, особено в случаи на нови системи, поради разликата в броя цифри в номерата на чуждите паспорти и китайските идентификационни номера и различния вид писменост), се подават име, номер на паспорт, адрес и телефон, а скоро след ваксинацията, т.нар. здравни кодово генерирани от мобилни приложения като уичат и алипей, са били обновени и вече показват информация (дата и тип) за направената първа ваксинация – т.е. различните платформи са вече интегрирани.

След втората ваксинация ще бъде издаден и хартиен сертификат.

Според служителите на ваксинационния център ваксината дава защита срещу COVID за период от три до пет години.

Сънародникът ни споменава само лека умора като потенциален страничен ефект.

Ваксинирал се е, за да даде приноса си за нормализиране на обстановката и приключването на епидемията, не планира да пътува докато няма яснота относно взаимното признаване на ваксини, но се и надява, че това ще се случи в не толкова далечното бъдеще.

Професор Шан има дългогодишен опит в областта на имунологията и инфекциозните заболявания. Китайска гражданка е, в момента базирана в Калифорния, където се занимава с преподаване и право.

Зададохме й въпрос дали на базата на това, че няма работещ модел за “признаване” и еквивалентност на типа ваксина – Китай например вече дава сигнали, че хора, ваксинирани с китайска ваксина, могат да пътуват до страната, което означава поне начални стъпки към отваряне на държавата – но китайската ваксина не се предлага на много места, а за момента Китай не “приема” ваксинационните документи на базата на други ваксини.

Проф. Шан смята, че в глобален план няма да има проблеми с доказването на ваксиниран статус – напомня, че документи за ваксинация от дълго време се изискват за пътуване към или от места като Индия и Южна Америка. Тя обръща внимание на факта, че сравнително новите и вариращи закони за защита на личните данни и съхранение на електронна информация могат да създадат известни проблеми, както и опасност за фалшифициране на данните – като всичко това означава остра нужна от мащабно и иновативно международно сътрудничество.

–––––––-

Автор на материала е Асен Велиновадвокат и университетски преподавател в Шанхай

 

- реклама -