На фокус във FN: Как действа ваксината и може ли да ни навреди?

Първата ваксина е създадена, когато Едуард Дженър, английски лекар и учен, успешно инжектира малки количества вирус от кравешка шарка в младо момче, за да го предпази от свързания (и смъртоносен) вариола вирус.

Едуард Дженър

Как действа ваксината и трябва ли да се страхуваме, че може да ни навреди?

Ваксините стимулират имунна реакция и „спомен“ на организма за определено заболяване, без да го причиняват.

Ваксините съдържат много отслабени или инактивирани (убити) форми на вируса или бактерията, които обикновено причиняват заболяването, или малки части от вируса или бактерията. Те се наричат антигени.

1. Антигени 2. Антитела 3. Имунна реакция

При прилагане на ваксината имунната система разпознава антигена като „чужд“. Клетките на имунната система са обучени да унищожават и да произвеждат антитела срещу болестотворния агент. Антителата са специални протеини, които помагат да се унищожи инфекциозният агент.

Впоследствие, ако лицето бъде изложено на инфекциозния вирус или бактерия, имунната система си го „спомня“. Тя защитава лицето от болестта, като произвежда бързо правилните антитела и активира правилните имунни клетки, които да унищожат вируса или бактерията.

Имунитетът обикновено се запазва в продължение на много години, а понякога за цял живот. Продължителността е различна в зависимост от болестта и ваксината.

Имунитетът, придобит след ваксинация, предпазва не само имунизирания човек, но и неваксинираните хора в общността, например бебета, които са твърде малки, за да бъдат ваксинирани. Колективният имунитет е ефективен само ако са ваксинирани достатъчен брой хора.

През годините има много спорово за ползите и последиците от ваксината. През тази година обаче милиарди погледи са насочени към ваксините, които ще се окажат единственото спасение от коронавируса. Големите фармацевтични компании вече се надпреварват коя първа ще пусне продукт на пазара и колко ще е ефективен той.

Предстои да видим- ваксините ли са спасението от COVID-19.

Използвана е информация и снимки от https://vaccination-info.eu 

- реклама -