На фокус във FN: Как да се предпазим от мълнии?

Снощи мълния уби млад мъж в София и неговото куче.

Както съобщиха от Спешна помощ, мъжът е бил в изключително тежко състояние.

Инцидентът изуми мнозина, които разчитат на защитата на околните сгради при гръмотевици и мълнии.

Оказва се, в междублоковото пространство сме толкова защитени, колкото и на полето или в гората.

„Няма как да разчитаме на това съседните сгради да ни защитят при гръмотевична буря. Трябва да сме на закрито. Нито една от сградите в района на инцидента няма действаща мълниезащита. Най-вероятно, когато е бил построен блокът е имало такава. През годините обаче се правят ремонти и част от тези мълниезащитни системи са унищожени”, заяви в ефира на Нова телевизия експертът по мълниезащита Радослав Калчев.

Поражения за човека в сграда са практически невъзможни. Въпреки това се счита, че т.нар. „кълбовидна мълния“ може да се прокрадне в затворените пространства, но това е относително рядко.

Не така стои въпросът, когато сме навън.

Мълнията, която е електрически разряд, се образува в атмосферата и се освобождава под формата на ярка светкавица и последваща гръмотевица. Най-често мълниите се образуват в купесто-дъждовните облаци по време на буря. Обичайно мълниите са линейни, като на дължина могат да достигнат десетки километри, а на широчина са едва 2-3 сантиметра. Те развиват температура около 30 000°C и в тях протича електирчески ток до 300 kA.

На ден падат около 8 млн. мълнии по света, 90% от ударените от мълния хора оцеляват

Пораженията върху хората се дължат на преминаването на електрическия заряд през тялото, като при това (както и при всеки друг случай на удар от електричество), се разстройва функцията на сърцето, дихателната система и централната нервна система. По тялото лесно се разпознават местата на входа и изхода на мълнията. Ранените от мълния трябва да потърсят незабавно медицинска помощ.

мълния защита експерт

Ако все пак попаднем в буря, придружена от мълнии, ето какво трябва да имаме предвид:

– Не трябва да се тича заради опасността от „крачково напрежение“ в момента на удар на мълния или да се застава под самотно стърчащи дървета;

– Металните предмети трябва да се оставят на 40 – 50 метра и в никакъв случай не трябва да се отваря чадър;

– Ако човек е във вода, трябва незабавно да излезе и да потърси подслон – къпането е опасно по време на мълнии;

– Най-безопасното място е в кола или сграда с гръмоотвод. Ако сградата е без гръмоотвод, не трябва да се пипат металните предмети и да се говори по телефона;

– Каране на колело не трябва да се предприема;

– В природата трябва да се клекне със събрани крака и стиснати ръце.

Предстоящият близък удар на мълния може да се предскаже по изправянето на косите на хората, поради високия интензитет на електромагнитното поле.

В следобедните часове в Западна и Централна България отново ще има развитие на купесто-дъждовна облачност, предупреждават синоптиците. На много места ще има краткотрайни, временно интензивни валежи, отново има условия за гръмотевични бури в Западна и Северна България.

Така че, бъдете внимателни!

- реклама -