доклад, ЕК, България, оценка, евродепутати Вера Йоурова

На фокус във FN: Как българските евродепутати оцениха доклада за България

Съдебната система, корупцията и свободата на медиите бяха основните теми, засегнати в евродокладът за върховенството на закона в ЕС в частта му за България.

Управляващи и опозиция у нас прочетоха документа по различен начин.

Ето каква е оценката и на родните ни евродепутати:

Андрей Новаков от ГЕРБ/ЕНП уточни за БНТ, че това не е докладът за България, а е за всички държави и има глава за България. Според него той е обективен и има немалко положителни констатации вътре. Започнати са реформи и може би се правят незадоволителни крачки, но посоката е вярна, смята той. Имуществото на всички политици и на хора, заемащи висши държави длъжности, вече е публично, има и установен механизъм за хващане на конфликт на интереси.

Критиките са насочени най-вече към съдебната власт, включително към отчетността на главния прокурор, отбеляза евродепутатът. Според него това трябва да мине пред промени в Конституцията и напомни, че предложените такива от ГЕРБ не са били подкрепени от опозицията.

„Това е един изключително добър доклад за България“, каза Елена Йончева от БСП/ПЕС. Тя се съгласи, че той е обективен и показва къде се намира страната ни, каква е болестта на страната ни и от тук нататък можем да започнем с нейното лечение, което според нея ще стартира с оставката на премиера и правителството. По нейно мнение докладът показва, че страната ни не се развива по демократичен път и това е абсолютно безспорно.

В доклада се казва, че законодателството е под заплаха в България, обясни Йончева. Според нея проблемът не е, че имаме нужда от нова конституция, а че сегашната не се спазва. „Няма разделение на властите, няма свободни медии, няма законодателна сигурност“, каза тя. Йончева обясни, че това означава, че има задкулисна власт, която ни управлява, и това се вижда от Европа.

Според евродепутата и прочитът за медиите е много обективен. „Става ясно, че медиите в България основно са проправителствени.“ Според нея основният проблем на медиите е тяхната политическа и икономическа зависимост.

„Много тъжно, че ГЕРБ не искат да видят това, което иска да ни каже Европа. Констатациите са много категорични – медии, съдебна система, разделение на властите, проблеми навсякъде“.
Това заяви Петър Витанов от БСП/ПЕС.

По думите му е безсмислено българските партии да го определят като положителен или критичен, защото той е еднозначен.

Според него оценката е ниска, има дефицит по отношение на медиите и лисва отчетност в съдебната власт.
„18 пъти в доклада се споменава опасения, ние сме на второ място след Полша. В общата част на доклада България е спомената 13 пъти, Полша и Унгария – 14, Малта – 16. Това са еднозначни неща, които дават ясна представа“, каза Витанов.
Евродепутатът определи доклада като тъжна картина, защото дава тежки констатации за ситуацията у нас.
Той обясни, че резолюцията за страната ни вече е готова и българските представители в европарламента вече са имали възможност да я видят в Комисията по граждански свободи.
„Тя е изключително критична. Поне в първоначалния ѝ вариант. Не знам дали ще бъде приета в Комисията този следобед. Тя е разработена от представители на всички политически семейства. Вчера чух, че тя се базирала на доноси от страна на левите политически сили. Нищо подобно, това е една обща резолюция, където всяко политическо семейство има преговорен екип, по линия на социалистите и демократите – българите дори не участват в преговорите“, уточни евродепутатът.
Витанов посочи, че евродокладът е информативен и няма корекционен механизъм, който да задължи страната да направи определени промени.

Върховенството на закона е една изключително важна тема за България.

Подкрепяме Европейската прокуратура за стриктно спазване на всички правила. Трябва да има абсолютна прозрачност относно европейските средства. Това заяви евродепутатът Андрей Ковачев на въпрос какви са препоръките на Брюксел към България в доклада за върховенството на закона.

„Тук имаме един философски въпрос – кой контролира контрольора. Това може да се реши с промени на Конституцията“, добави той.

„От началото на 2007 година всеки доклад на ЕС се приемаше по крайно различен начин от управляващите и от опозицията. Правителствата идват и си отиват. Нашата страна остава. Не трябва да продължаваме да разглеждаме по този начин доклада. Важното е да имаме политически диалог за повече справедливост“, отсече евродепутатът и отправи апел към управляващи и опозиция за диалог.

„Открити сме за политически диалог с всеки, който носи отговорност за страната си“, допълни Ковачев.

Той заключи, че резолюцията, която се очаква за България, е плод на крайните социалисти и „зелените“. В резолюцията не са приети препоръките на Европейската народна партия.

 

- реклама -