Бразилия Амазонка пожари Болсонаро

На фокус във FN: Горят белите дробове на Земята! Икономика vs. екология

Тъмното небе над Сао Пауло тази седмица беше само малък намек за развиваща се глобална катастрофа, съсредоточена в Бразилия.

Тази година тропическите гори на Амазонка горят с безпрецедентен темп, след историческо обезлесяване след избора Жаир Болсонаро за президент на страната.

Не случайно го наричат бразилския Доналд Тръмп.

Човекът е крайно десен, бизнес ориентиран и последното, което може да се каже за него е, че е загрижен за околната среда.

Болсонаро беше избран заради категоричната си платформа, базирана на дестабилизиране на системите, въведени в защита на това, което е останало от 60-процентовия дял на Бразилия в Амазонка.

Следствието: Около 74 000 пожара са били регистрирани в Амазонка през 2019 г., спрямо 40 1336 пожара през 2018 г.

Президентът обаче заяви, че е скептичен към тези числа и че смята, че пожарите са започнали от неправителствени организации, които се противопоставят на твърдата му икономическа политика.

Какво се прави от бразилското правителство за спиране на пожарите, не е ясно. Да кажем само, че президентът на страната вдигна ръце и призна, че държавата не е в състояние да овладее огнената стихия.

Пожарите, които в момента бушуват в Амазонка, не са диви пожари: те са последната стъпка към обезлесяването, заяви Ани Анекар, научен директор на бразилския НПО Институт за екологични изследвания в Амазония (IPAM), цитирана от Popular Science.

Земеделските стопани „отсичат дърветата, оставят дървесината да изсъхне и по-късно я обработват с огън, за да може пепелта да оплоди почвата“, казва тя. Тази изчистена земя се превръща в пасищна трева за отглежданите селскостопански животни.

Бразилия Амазония пожари

Да напомним какво знаем за Амазонка от учебниците по география:

Амазонка и нейните дървета са важен източник на кислород и основна мивка за абсорбиране на въглероден диоксид. Процесът на фотосинтеза е важен за живота на Земята и всички тези дървета в Амазонка имат възпиращо действие за нарастващия проблем с увеличените парникови газове. Рано е да се определи колко въглерод ще се отдели заради настоящите пожари в Амазонка.

Районът на Амазонка често е наричан „Зеленият океан“, тъй като изпарението от растителността осигурява водна пара в атмосферата. Такава водна пара е от решаващо значение за Южна Америка, но и за глобалните метеорологични модели и океанските течения. Атмосферата е голяма течна система, така че процесите и източниците на влага имат глобални връзки.

Много учени смятат, че Амазонка е неизползван регион от потенциални медицински лекове. Според WWF „по-малко от половината от 1% от цъфтящите растителни видове са проучени подробно за техния лекарствен потенциал.“

Селско стопанство и икономика срещу екология

Развъждането на едър рогат добитък е най-големият двигател на обезлесяването във всяка страна на Амазонка и представлява 80% от причините за обезлесяване.

Само Бразилската част на района е дом на около 200 милиона глави добитък и е най-големият износител в света, снабдяващ около една четвърт от световния пазар.

Дъждовните гори на Амазонка са били пожароустойчиви през по-голямата част от историята си поради естествената си влажност, но от НАСА заявиха, че сушата и човешките дейности причиняват пожари.

В съобщение на космическата агенция се казва: „Интензивността и честотата на сушите от своя страна са свързани с увеличаването на регионалното обезлесяване и антропогенните промени в климата.“

Кой го е грижа?

Не и сегашният обитател на Белия дом, който предложи помощ за гасенето на пожарите в Сибир, но дори не коментира случващото се в задния му двор. Както е добре известно, Тръмп не се поколеба за извади САЩ от Парижкото споразумение за климата. Сега се е запътил към втори мандат, и нищо добро не може да очаква планетата от него.

Колегата му в Бразилия явно е възприел същата тактика:

„Безпрецедентните пожари, разразили Амазонка, са международна трагедия и опасен принос за климатичния хаос“, казва в изявление Кристиан Поарие, програмният директор на Amazon Watch.

„Това опустошение е пряко свързано с антиекологичната реторика на президента Болсонаро, която погрешно третира защитата на горите и правата на човека като пречка за икономическия растеж на Бразилия. Земеделските производители разбират посланието на президента като разрешение за безнаказано извършване на палежи, за да се разшири агресивно дейността им в тропическите гори.“

Френският президент Еманюел Макрон нарече пожарите в Амазонка международна криза и призова Г-7 на спешна среща по въпроса.

В отговор Болсонаро написа в туитър: „Предложението на френския президент проблемите на Амазонка да бъдат обсъждани на Г-7 без участие на страните от региона говори за колониалистически манталитет, който не е подходящ за 21 век“.

В заключение само ще кажа, че сметката ще я платим всички ние!

- реклама -