Англия-България мач УЕФА таен агент футбол политика Боби Михайлов задържани непристойно поведение СДВР

На фокус във FN: Футбол, расизъм, политика…А сега накъде?

Футболът и политиката на Балканите не винаги са били толкова тясно преплетени.

Но вече над половин век, с леки прекъсвания, това е така. И играта страда.

Категорично доказателство беше случилото се по време на мача България – Англия в понеделник. На терена – трагедия, на трибуните – още по-неприятна гледка. Очевидно част от акцията беше организирана. И доведе до желания резултат – Борислав Михайлов си тръгна от БФС.

Защо е организирана?

Героите в нея са добре познати. И не участват в подобно нещо за първи път. Останалите хора в сектора знаят кои са и странят от тях. Защото макар и гласовито малцинство, те имат силни ръце и силни протекции. Някои от тях, като ММА боецът Георги Валентинов, не крият и кого подкрепят и на кого вярват. Самият факт, че „невинните душички“ с качулки си тръгнаха безпрепятствено от стадиона е показателен.

задържани
Снимка: EPA

Не е толкова отдавна е случаят, в който полицията опразни цял сектор, пълен с хора, на стадион „Георги Аспарухов“ заради някаква имагинерна заплаха за сигурността, нали?

А и бутафорните наказания – глоби по 1000 лв и две години забрана за посещаване на спортни мероприятия. Глобата – сигурно ще я приберат по някакъв начин. Но как ще бъде спазена забраната за посещаване на спортни мероприятия? Националния стадион „Васил Левски“ е единственият, който има система за лицево разпознаване.

Кой ще ги спре да отидат на мач в Пловдив? Или в някоя зала за ММА? Същото МВР, което премести мачовете в уикенда на изборите, защото няма ресурс да ги пази ли? Същото МВР, което помогна за написване на закон за футболното хулиганство, приет по спешност след предишния такъв инцидент? Законът приет през юли 2018-а след поредния инцидент по време на така нареченото Вечно дерби. Закон смекчен драстично дни преди да влезе в сила. Същите служители, които правят бутафорни проверки на входовете на спортните съоръжения? Или други като тях, които вече втори месец не могат да намерят кой преби показно и жестоко служителя на Левски Цветан Велчев.

Защо БФС?

Това, че българският футбол е на дъното е параван. Защото българският футбол очевидно не е на дъното, когато тимът на премиера Борисов става шампион за ветерани.

Много по-елементарно е – в БФС има пари. Много пари. БФС всъщност е една от малкото спортни организации, която не получава помощ от държавата. Или поне доскоро бе така. Но дори и сега тази помощ е капка на фона на парите, които идват от УЕФА и ФИФА.

БФС, позиция Любо Пенев
Бюджетът на БФС за 2019-а е 17.9 млн. лева. Още няма отчет откъде идват парите за тази година, но има за миналата. През 2018-а бюджетът бе 19.1 млн. лева. От тях 1.5 млн. са от Министерството на младежта и спорта. 7.8 млн. са от участието в Лигата на нациите. 3.6 млн. са от УЕФА по програмата „Хеттрик“, 1.8 млн. от ФИФА. 0.5 млн. са от договора за ТВ правата на българското първенство, 450 хиляди от различни глоби и наказания, 220 хиляди – от билети и 120 хиляди – от спонсори. От догодина парите по „Хеттрик“ се увеличават (така е за всяка федерация). Те ще станат общо в размер на 13,5 млн. лева на година. А това е доста сериозна сума.

На този фон желанието на Борисов държавата да спре парите за БФС попада в графата „бълха ги ухапала“.

Политиката

Оставката дойде след искане на премиера Бойко Борисов.

Най-вероятно повторена с по-убедителни думи, защото първоначално Боби Михайлов отказа. Министърът на спорта Красен Кралев бе приносител на вестта. А иначе само преди година тримата заедно обясняваха как ще правим Световно и Европейско първенство с обща балканска кандидатура.

Преди 100 дни те пак бяха заедно. Без Кралев, но в присъствието на главния прокурор Сотир Цацаров, заместникът му Иван Гешев и министъра на вътрешните работи Младен Маринов. Заедно с Васил Божков (Левски), Гриша Ганчев (ЦСКА-София) и Георги Домусчиев (Лудогорец). И всичко беше цветя и рози.

Няма и как да е по друг начин – всеки от клубовете се радва на премиерската подкрепа по един или друг начин. Както и Локомотив Пловдив, Арда, Витоша Бистрица, Ботев Враца и кой ли още не.

Политиката и БФС са директно свързани и чрез Камен Костадинов от ДПС. Член на Изпълкома на БФС, член на висшите кръгове на партията. Досегашният вицепрезидент на футболния съюз Атанас Фурнаджиев също има близки връзки с партията.

Политиката знае, че темата е важна. И това си пролича по реакциите на Борисов, Кралев и президента Радев. И дори британският премиер Борис Джонсън се изказа (два пъти). Добре, че Доналд Тръмп си има други проблеми, че иначе и той щеше да залее туитър с нашата драма.

Виновен ли е Боби Михайлов?

За това, което се случи на стадиона – не. Или поне не пряко. Но косвено – да.

И затова има толкова много причини, колкото добри спасявания е направил в кариерата си. Трябваше ли да бъде сменен. Да. Дори по-рано. Само той ли е виновен обаче?

Не, разбира се.

Виновни са и неговите вицепрезиденти, също както и неговите поддръжници от Изпълкома на БФС – все пак той взима решенията, а не еднолично Михайлов. И те наистина са виновни, че безхарактерно и безпринципно допуснаха във футбола да се случват неща, които са просто убиват Царя на спортовете в България. И го докараха до състояние, в което дори и да поемат пълната отговорност, пак ще има да наваксва десетилетия.

Всъщност, след цяла седмица чесане на езици и безплодно блъскане на клавиатури, в което разбрахме толкова много за англичаните и толкова малко за собствените ни проблеми, има един ключов въпрос: Някой вярва ли наистина, че нещо ще се промени?

- реклама -