деца, ясли, детски градини, първо класиране

На фокус във FN: Ето я анкетата на МОН, от която решават за отварянето на градините

Кога ще отворят яслите и детските градини? Този въпрос вълнува хиляди родители, които повече от два месеца си гледат децата вкъщи заради извънредното положение. Досега конкретен отговор от институциите няма. Докато го очакват обаче родители получиха анкета от МОН. Вчера министърът на здравеопазването съобщи, че резултатите от допитването ще дадат насоки за отварянето на градините.

Това е втората подобна анкета, която се прави сред родителите. Разликата с първата е, че има малко по-конкретни въпроси за нагласите за пускане на децата в градините.

Анкетата е с призив към родителите „да подкрепят усилията на Министерството на образованието и науката да отговори на обществените потребности и очаквания и да създаде условия за нормализиране на дейностите в системата на предучилищното образование.

Сред въпросите са кой се грижи за децата докато не ходят на градина, дали родителите работят на “първа линия” в борбата с COVID-19.

Питат родителите как си представят самото връщане на децата в градините.

Повдига се и въпросът дали родителите биха били ОК да им се отпусне допълнителен платен отпуск, за да си гледат децата вкъщи.

„Резултатите от анкетата не могат да бъдат единствено основание за вземане на решение относно възстановяване на работата на детските ясли/градини, но са важен показател за нагласите по този въпрос и очакваните изисквания, при които това да се случи.“, уточняват от МОН.

 

- реклама -