На фокус във FN: Ето кои съставки в пастата за зъби и водата за уста неутрализират COVID-19

Водата за уста може да неутрализира вируса на COVID-19 само за 30 секунди в лабораторни условия. Това установи ново проучване, свързвано с намаляването на нивата на Covid-19 в слюнката на човек.

Учени от университета в Кардиф утановиха, че вода за уста, която съдържа най-малко 0,07% цетипиридиниев хлорид може да се бори с вируса в устната кухина като намалява общото му влияние върху организма.

Цетилпиридиниевият хлорид е съединение, използвано в някои видове води за уста, пасти за зъби, таблетки за смучене и спрейове за гърло и нос.

Водата за уста и пастата за зъби не са лечение, но могат да помогнат за ограничаване на вируса

Мартин Ади, професор по дентална медицина в Университета в Бристол, заяви, че „продуктите за грижа за устната кухина не могат да лекуват хората с Covid-19“, но уточни, че могат да помогнат за намаляване на разпространението на вируса както в организма, така и към околните хора.

При тестовете в лабораторни условия учените са използвали често срещани марки вода за уста.

Анализът показва, че след използване на вода за уста с цетилпиридиниевият хлорид ограничава вируса в устнаха кухина за два часа, каза професор Ади.

Сред другите съставки, коитоповлияват процеса на разпространение на вируса, са хлорхексидин, перхидрол, циклодекстрин, цитрокс и някои етерични масла.

Съветите на специалистите са дори и здрав човек, преди излизане и среща с други хора, да използва вода за уста, за да предотврати разпространението на вируса, ако е в тялото му, без да знае и да има симптоми.

Неутрализиране на вируса“ означава, че вирусът присъства, но вече не е заразен и вече не може да се размножава.

- реклама -