гражданство доклад ЕК златна виза инвестиции гърция, отбор, фалшиви паспорти

На фокус във FN: ЕС на война със „златните визи“ на чуждите инвеститори! Удар по малките страни-членки?

Днес Европейският съюз ще призове държави-членки, сред които и България, да се справят със схеми за предоставяне на „златни визи“ на чуждестранни инвеститори.

Съюзът предупреждава, че тази практика води до корупция и пране на пари.

Длъжностни лица съобщиха на АФП, че Европейската комисия, ще публикува първия си доклад, в който настоява членовете да ограничат практиката на предоставяне на заможни чужденци – често китайци, руснаци и американци – за пребиваване или гражданство в замяна на инвестиции.

„Според докладите тези схеми представляват редица рискове по отношение на сигурността, прането на пари или укриването на данъци“, заяви представител на ЕС.

Ако държавите-членки не успеят да затегнат правилата си и да станат „по-прозрачни … Комисията е ясна, ще предприемем действия, ако е необходимо“, добави официалният представител.

Заможните кандидати за пребиваване или гражданство не се изправят пред достатъчно проверки, свързани със сигурността и миналото им, за да им се попречи да представляват риск за сигурността или да перат, сочи докладът.

Неправителствените организации вече маркираха страни като Малта, Кипър и България, че предлагат гражданство на богати чужденци, което им позволява да се движат свободно в по-голямата част от 28-членния блок. Много други държави предоставят разрешения за пребиваване на чуждестранни инвеститори.

През октомври миналата година базираната в Берлин Transparency International и базираната в Лондон Global Witness нарекоха гражданството и пребиваването в ЕС „луксозна полза“, която „може да се купи“.

„По своята същност, златните визови схеми са привлекателна перспектива за престъпниците и корумпираните“, пишат те в доклада, озаглавен „Европейски бягство: вътре в мрачния свят на златните визи“.

Няколко държави-членки на ЕС са използвали такива схеми, за да дадат паспорти на около 6 000 души и право на пребиваване на около 100 000 души през последното десетилетие, осигурявайки си по този начин около 25 милиарда евро преки чуждестранни инвестиции.

Четири страни-членки на ЕС – Австрия, България, Кипър и Малта – „продават“ паспорти на заможни инвеститори, а още 12 предлагат права на пребиваване.

Испания, Кипър, Португалия и Великобритания са страните, които са получили най-много инвестиции в замяна на визи, се твърди в доклада.

Испания е получавала 976 милиона евро годишно в сравнение с 498 милиона евро във Великобритания.

Според Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията, Докладът бие по най-малките страни-членки на съюза.

По информация на Безлов Гърция и Кипър имат намерение да разширят програмите си за гражданство срещу инвестиции, защото виждат ефект.

Според икономическия министър Емил Караниколов миналогодишните големи проекти 12 са от държави извън ЕС, които са създали български компании, за да използват насърчителните мерки.

Отново извън ЕС са и над 10-те големи инвеститора, които от 2014 г. досега са получили българско гражданство срещу конкретни ангажименти за развитието на индустрията у нас. Емил Караниколов подчерта пред бТВ, че трябва да се прави разлика между тези, които реално влагат у нас и създават работни места и тези, които просто си купуват гражданството с пари по банкова сметка – и заради които България търпи критики от ЕК.

Министърът посочи, че трябва да пазим истинските инвеститори, докато другата възможност за придобиване на паспорт срещу пари може би е добре да отпадне.

- реклама -