Мангъров НОЩ коронавирус

На фокус във FN: Доц. Мангъров vs. НОЩ – за какво е спорът

Странен човек е това българинът. Ето вече повече от три месеца се борим с коронавируса, а обществото е разделено в позицията си за него. Един много сериозен процент хора са твърдо убедени, че той е с изкуствен произход, разбирайте е създаден в лаборатория. Бил Гейтс се превърна в световния злодей, чиито истински амбиции са свързани с масовото чипиране на населението с цел контрол над масите.

И ако хората са склонни да спекулират заради фалшиви новини или спекулативни твърдения, то специалистите – лекари гледат с присмех на тези конспиративни теории.

У нас обаче, дори лекарското съсловие се раздели. За съжаление типично български феномен – дори пред явната заплаха се разделихме вместо да се обединим.

Тъжна картина, предвид сериозността на положението.

Защо доц. Атанас Мангъров не е съгласен с Щаба?

„Либералното“ отношение на доцента към коронавируса е пословично. От ден първи на епидемията той твърди, че това е вирус като всеки друг от своята група и че пандемията не е по-различна от всяка друга грипна такава. Той обяви ефекта от носенето на маски като „имагинерен“ и раздразни силно опонентите си с твърдението, че у нас никой фактически не е починал от самия COVID-19. Той беше поддръжник и на стратегията за масово тестване на населението и хората с налични антитела да продължават да живеят и работят нормално.

„Но можеше да не се гръмнем толкова силно в краката – като икономически последици. Можехме малко по-умно да направим нещата“, твърдеше доц. Атанас Мангъров по повод предприетите строги мерки от страна на Националния оперативен щаб.

Според него рано или късно, ако вирусът не изчезне, ще се изгради имунитет, а ниската смъртност в България обясни с ниската продължителност на живота и с факта, че у нас старите хора не живеят в старчески домове.

Сега доц. Мангъров и група съмишленици поканиха на експертен диспут специалистите от Щаба на тема „Нужно ли беше удължаването на епидемичната обстановка“.

НО…вече получиха един категоричен отказ. Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев вече обяви, че няма начин да участва в подобно мероприятие. Мотивът: „Първо, когато сме… айде, да не използвам военни термини във война, трябва да има единоначалие и когато се каже нещо, да се изпълнява. В момента да водим научни дискусии не е моментът, само ще объркаме хората“, заяви доц. Кунчев в интервю.

На въпрос дали някой друг от НОЩ ще приеме поканата, експертът отговори:

„Не мисля, че някой ще приеме, не съм говорил с тях, това е мое лично мнение. Не искам да влизам в подробности какво ми пишеха два месеца някои от тези хора. Ако дойде това време и това ще направя, ще покажа SMS-ите, които получавах – те са гнусни, заплашителни, с ругатни. И не само аз получавах, и ген. Мутафчийски също“.

Т.е. професионалният диспут е излязъл извън рамките на добрия тон.

Ние, хората…

Ние, хората, неспециалистите и нелекарите се разделихме на „мангъровци“ срещу „мутафчийски“. Предпочетохме да спорим за икономическите ефекти и „адската“ криза, вместо предпазливо да се погрижим за здравето на хората в рисковите групи. И да, никой не отрича, че извънредното положение, изолацията, КПП-та, бяха трудни за издържане. Но бяха необходими, независимо от това, което твърди доц. Мангъров.

Защото единственото ДОКАЗАНО за момента средство за предпазване от смъртоносния вирус е СОЦИАЛНАТА ДИСТАНЦИЯ.

Е, сега сме оставени на себе си – мерките отпадат една по една. Отговорността за оцеляването става дело на самите давещи се, ако перефразираме крилатата фраза. А случаите се увеличават… Нещо, за което доц. Мангъров има просто обяснение, а хората от Щаба са тревожни. И когато, и ако отново върнат строгите мерки, ще станем свидетели на пореден епизод от единоборството между теориите. До тогава – пазете се!

 

 

- реклама -