Борисов, Турски поток енергетика Дюлгерова

На фокус във FN: България остава на енергийната карта на Европа

Вчера станахме свидетели на две доста съществени за енергетиката ни събития.

Премиерът Борисов застана до Путин, Ердоган и Вучич, за да даде старта на газопровода „Турски поток“. В същото време стана ясно, че България ще закупи 20% от акциите на газовия терминал за втечнен газ в Александруполис. 

Тези две събития ясно показаха, че България, макар и по-малка степен стои добре на енергийната карта на Европа.

И нещо повече – страната ни отстоява интересите си и не се притеснява да поиска за себе си по-добри,  по-изгодни условия за диверсификация на енергийните си източници.

„Ние сме богата с победи и присъствие държава, но и днес сме държава, която умело трябва да лавира между големите. Ние сме стратегическа държава, в момента ние концентрираме в себе си интересите на всички велики сили. В момента съществуваме и, както обичам да казвам, от миналата година сме в ситуация на стабилна нестабилност, с възможност да продължаваме нагоре, имаме огромни предизвикателства.

Бойко Борисов отиде в Истанбул на среща с двете суперсили в черноморския регион – Русия и Турция, което означава, че той може да е приет наравно с тях, той е фактор, партньор. И той е представител на държава, без която интересите както на Русия, така и на Турция, не могат да се реализират“.

Така експертът по международни отношения проф. Нина Дюлгерова обобщи по Канал 3 вчерашните събития.

България бе сериозно ощетена от провала на „Южен поток“, който даваше възможност за транзитиране на 63 милиарда куб. метра газ към Австрия, но въпреки това проф. Дюлгерова е обнадеждена.

Спомням си как преди няколко години Путин каза в Турция – „приключваме с Южен поток“. Тогава се постави като идея, после като реализация „Турски поток“. Много удобно бе използвано да се спре един печеливш енергиен проект Южен поток, в който България беше сериозно и стабилно ситуирана„, изтъкна проф. Дюлгерова.

„И когато се заговори тези дни за „Турски поток“ и продължението му през България, за пореден път стигнах до извода, че когато коментираме тези проекти, не толкова удобно, колкото конюктурно се забравя, че когато се строят такива проекти, те много сериозно утвърждават позицията на всяка една от държавите.

 

Да транзитираш газ, нефт или да правиш АЕЦ в общи линии това са трите акцента на съвременния енергиен свят.

 

И „Южен поток“ даваше възможност България не само да бъде на първо място в това трасе, което щеше да транзитира 63 милиарда куб. метра газ към Австрия. За мен това е гео-енергетиката – когато политическите интереси на държави или организации извън България го решиха, а „Северен поток 1 и 2“ ще се случи. И започваме отново да си говорим за двоен стандарт.

Но има и една надежда, оптимизмът ми е в следното: дори със забавяне ние ще имаме газопровод, в момента коментираме 15,7 млрд. куб. м газ за „Балкански поток„.

 

Но колкото и да се опитват външни сили, с помощта на своите послушници в България, в България винаги се случва така, че ние не падаме в пропастта, запазваме се и дори правим крачка и прескачаме пропастта, и оставаме на газовата карта на Европа„, заяви проф. Нина Дюлгерова.

В случая мога да коментирам, че Турция като регионална сила, Русия и САЩ – като глобални сили, защитават своите интереси, но те действат и от позицията на силата, която имат. Не трябва да се забравя, че в Черноморския район вече имаме тези, бих казала, вече стратегически партньори Русия и Турция. И България в този стратегически триъгълник опитва да решава няколко въпроса – да защитава своята позиция като член на НАТО и ЕС за своя национален интерес, да се справя с проблема не само в енергетиката, но и с отношенията си с Турция свързани с нейната сигурност.“

Според проф. Дюлгерова присъствието на Бойко Борисов в Истанбул е „своеобразна победа“.

Говорим в конюктурен план със стратегически измерения в бъдеще. Аз оценявам неговото поведение и присъствие там като една своеобразна победа – че България продължава да бъде, макар в по-скромни измерения, в енергийната карта на Европа. Миналата година България чрез Бойко Борисов удържа една сериозна победа – бяхме в конкуренция с Гърция откъде да мине този „Балкански поток„, категорична е проф. Дюлгерова.

- реклама -