На фокус във FN: 100 дни от създаването на щаба- култови реплики, забрани и снимки

Днес се навършват 100 дни от създаването на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса. От утре вече няма да има брифинги, но експертите ще работят до края на годината и ще наблюдават епидемичната обстановка.

Главните герои в тези 100 дни са:

Проф. Венцислав Мутафчийски- шефът

Проф. Тодор Кантарджиев- разведрявал щаба с чувството си за хумор

проф. Тодор Кантарджиев грип

Д-р Ангел Кунчев-строг професионалист

Кунчев заразени излекувани коронавирусДоц. Димо Димов- секретарят на щаба- 100 дни не спал, лягал си в 1 часа след като събери сводката за следващия ден.

Описанията на екипа даде днес проф. Мутафчийски, благодарейки на колегите си.

Култови реплики

Ето избрани реплики от брифингите на ген. Венцислав Мутафчийски и останалите членове на щаба, показващи, че дори в най-мрачните ситуации има място за хумор.

Шефът на Оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски:

„Не мога да прогнозирам кога ще бъде пикът, но явно няма да е този месец. Това със сигурност мога да го твърдя. Дано да не е през септември, защото малко хора ще останат. Малко хора ще могат да дават брифинг. И аз съм жив човек“.

„По-добре да има опашки от коли на КПП-тата, отколкото кервани с военни камиони, изнасящи трупове“. (по повод забранителния режим за произволни пътувания)

„Хората над 65 са уязвими. Били свикнали да ходят на Витоша, ами няма да ходят на Витоша”.

„Едва в края, когато сме на опашката, тогава ще се напише наука. Сега не е време за наука, време е за действие. Няма да откриваме топлата вода.” (по повод настояването на доц. Атанас Мангъров от Медицинския щаб за по-широката употреба на бързите тестове).

„Щабът е на мнение да не се правят излишни движения”. (отново по повод закупуването на повече бързи тестове)

„Препоръчал съм навсякъде да се изключат климатичните и вентилационните системи заради риска от коронавирус. Дори премиерът Борисов се топли на едно малко радиаторче. Щом той може, значи и вие можете.” 

„Няма да бъде използвана, това не е цирк”. (отговор на питане дали ще бъде използвана закритата носилка, купена за случаи на ебола)

„От три дни се катерим с 10 – 14 процента увеличение на заболеваемостта”.

„След като изпаднат в абсолютно ненормалния начин на живот в разгара на епидемията.” (в отговор на въпроса кога българите ще се върнат към нормалния начин на живот)

Проф. Тодор Кантарджиев–заместник началник на Оперативния щаб:

Като сме пипали пари, важното е да ги имаме по джобовете си, трябва да си дезинфекцираме ръцете.”

„Ракията и водката вършат работа. Важното е градусът да е 40. Напълно убива този вирус. Ако е към 70, мори и другите, летните вируси” (съвет как да се прави дезинфекция на опаковките) 

„Абе, какво е това иху – аху. Да ми се върне от Италия, където е най-наженето. Пък да събере цяло село, да разкаже какво е видяла. Е, видя се какво е видяла!” (по повод семейното празненство в Ломското село, откъдето тръгнаха първите случаи)

„Казват ми: Кашлям, ама нямам температура. Значи е корона. Абе, питам аз: Що тогава мерят температурата в цял свят”.

„ Възпитаният човек, когато има епидемия, няма да се събира по градинките” (по повод мерките за ограничаване на заразата)

„Някои се изказват авторитетно за разни неща нищо, че доскоро не знаеха какво е РНК и какво ДНК. Ама то се учи в 8-ми клас.

Главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев:

„Това е героично чукане на отворени врати. Никой не пречи на лаборатории да правят такива тестове в момента, но който иска да се прави такъв скрининг, да ми покаже документ, легален, който да препоръчва да се прави това“.  (по повод настояванията на доц. Мангъров за бързите тестове)

Бойко Борисов

„Сутрин в 7.00 часа сме тук, докато някои тулупи спят до обед и после ми пишат постове“.

„Звъня му в 6:20 и му викам Айде бе, колко ще те чакам? Той ми вика: Бръсна си главата, че ще ме дават по телевизията.“

„Едни безделници само пишат и ме провокират и аз им се връзвам.“

„Един от най-добрите ми приятели да напише заглавие – „Убиха генерала“.“

„Без заплата го правя това. Без събота, без неделя.Без заплата.“

„Защо ген. Мутафчийски е цивилен? Дал е да му се изпере униформата. И униформите се перат, не знам дали знаете. Дезинфекцират се. Реплика на премиера Бойко Борисов“.

„Аз си имам тука едно сакенце, дето го дезинфекцирам, пръскам го постоянно. Само с него, че и без това, викам, ще се скапе“.

„Целият свят работи на проба грешка. Пускаме – затваряме, пускаме – затваряме“. 

„Ето днеска работят планините“.

„Ако има успех, ще бъдеме всичките щастливи, ако има загуба, ще е само моя!“

„Каква радост беше вчера в щаба като им казахме: Айде няма да слизате“.

Култови снимки

Проф. Кантарджиев често не издържаше и правеше гримаси и реакции пред камерите.

Понякога дори премиерът слагаше маската не както трябва.

Меметата на ген. Мутафчийски

Началникът на щаба си спечели нечувана популярности репликите и забраните му станаха повод за създаването на цяла група във Fecebook- „Гетерълът каза“, както и на стотица мемета.

 

 

- реклама -