внук

На фокус във FLASHNEWS: Възможно ли е коронавирус да е покосил наследника на кралица Виктория през 19 век?

Коронавирус ли е покосил наследника на кралица Виктория?

Учените предполагат, че Руският грип от началото на 90-те години на 19 век може да е вирус, подобен на Covid-19.

Той се разпространява със стряскаща скорост. Появява се първо в Лондон, а в рамките на седмици помита цяла Великобритания. Хиляди умират от респираторни заболявания, а още толкова са заразени. Индустрията и транспортът са силно засегнати.

Звучи познато. И все пак тази епидемия избухва през 1891 г., когато вълни от болести се разпространяват по цялото земно кълбо. Жертвите са повече от милион. По-късно се установява, че става въпрос за т.нар. „Руски грип”.

Група белгийски учени обаче не смятат така. Според тях пандемията е причинена от друг фактор: коронавирус.

„Това е много убедителен анализ“, заявява д-р Дейвид Матюс, експерт по коронавирус в университета в Бристол, пред “Observer”. „Учените правят много сложни, напреднали изследвания и твърдението им си струва да се вземе под внимание.“

Изследването е ръководено от белгийския биолог Лийн Виген и резултатите от нейния екип са публикувани в „Списание по вирусология” (Journal of Virology) преди няколко години.

Според учените коронавирусът от 1890 година е предаден на хората от кравите, преди да се разпространи по целия свят.

Това твърдение наподобява ситуацията със сегашния коронавирус, чийто първоизточник вероятно са прилепите.

Според Виген има близко генетично съвпадение между човешкия коронавирус OC43, честа причина за обикновената настинка, и друг коронавирус, който заразява кравите. Изучавайки честотата на мутациите при двата вируса, изследователите стигат до заключението, че вероятно споделят общ предшественик от около 1890 г.

Следователно епидемията от Covid-19 „може да е резултат от предаване на междувидови коронавируси от кравите на хората“, казват изследователите.

Те посочват също, че много от заразените през 1890 година са претърпели увреждане на централната нервна система – сравнително рядък симптом за грип, но често срещан при пандемията от Covid-19.

Друга прилика между двата вируса е фактът, че мъжете са по- уязвими към заразяване, отколкото жените. В аналите са записани разкази на старши лекар, който си спомня как с учудване пристига на сутрешната операция през януари 1890 г., за да открие над 1000 пациенти – по-голямата част от тях мъже.

Човечеството от години живее с OC43, който днес причинява само относително леки заболявания. За разлика от пандемията от 1890 г. – подобна на Covid-19 днес – отнела живота на толкова много хора. Първите случаи са регистрирани в края на декември 1889 г. За по-малко от шест седмици умират хиляди. Съдилищата във Великобритания са затворени, няколко политици се разболяват сериозно, включително лорд Солсбъри и премиерът. Транспортните услуги са спрени заради големия брой заразени работници.

Най-известната жертва обаче е принц Алберт Виктор, внук на кралица Виктория.

Принц Еди, както е известен в обществото, се разболява от болестта по време на Новогодишно празненство. На 14 януари, след пет дни с пневмония, той умира едва на 28 години. Той е втори по ред на наследяването на британския престол, но смъртта му променя нещата. Вместо него е коронясан дядото на сегашната кралица – Джордж, който е по-малкият брат на Алберт.

Любопитното е, че той е роден и живял в имението Фрогмор, за което Меган и Хари хвърлиха милиони за ремонт, преди да решат да се оттеглят от кралския живот.

сн. Уикипидия

По онова време причината за пандемията предизвиква сериозни медицински разногласия. Съществуването на вирус – образувание, толкова мъничко, че би било невидимо дори през микроскоп – все още не е установено от учените. Голяма част от изследователите вярват, че причинителят е миазмата (вредни вещества и продукти на гниене, които излизат от почвата и канализацията директно във въздуха). Това е било и най-често срещаното обяснение за почти всички заболявания, включително тифа, малария и холера.

„Въпреки това, подобни теории не дават обяснение защо в изолирани сгради като фарове, затвори и манастири, които по презумпция са изложени на същите влияния, няма заразени. Или например защо грипът атакува градове и гъсто населени градски центрове в близост до железопътни линии и пътища преди да се разпространи в селските райони “, отбелязва медицинският историк Марк Хонигсбаум.

Първоначалното огнище от 1890 г. утихва след шест седмици. Въпреки това болестта се завръща на следващата година и причинява близо два пъти повече смъртни случаи – близо 58 000. През 1892 г. вече се наблюдава спад, като починалите са около 25 000 души.

Наличието на втора и трета вълна на заразата тогава е тревожно, като се има предвид, че все още преминаваме през първата на Covid-19.

„Твърдението, че пандемията „Руски грип“ би могла да се дължи на коронавирус, е интригуваща. Със сигурност една от основните характеристики на пандемията, която се различава от коронавируса, е начинът, по който атакува нервната система, причинявайки депресия, психоза и безсъние”, обяснява Хонигсбаум.

„Освен това не е задължително първата вълна на заразата да даде имунитет на хората. Нещо, което учените подозират, че може да се отнася за коронавирусите“, допълва медицинският експерт.

автор: Мария Николова

- реклама -