сн. БГНЕС

На фокус в FN: В страна с 5 милиона население има само 60 активни случая на COVID, каква е рецептата?

Една страна е сочена като пример в справянето с пандемията от COVID-19, след като в продължение на 100 дни тям нямаше нето един зоболял. А в момента при население от над 5 милиона души има едва 60 активни случая.

Страната рекордьор е Нова Зеландия.

7014 теста за COVID-19 за денонощие, 6 са новите положителни случая. 

Петима от тях са на пристигнали от чужбина – двама от Катар, двама от САЩ, един от Германия, шестият положителен е граничен служител, който от две седмици е поставен под карантина. Той е бил контактен на заразен и се е самоизолирал. В началото тестовете му са били отрицателни, съобщават от Министерството на здравеопазването.

Общият ни брой потвърдени случаи от началото на пандемията е 1663.

Правителството на Джасинда Ардърн предприе твърди мерки още през март.

Тя ги нарече“най-строгите ограничения в най-новата ни история“. Те бяха въведени при едва шест случая на заразени в страната. 

Седем седмици бяха въведени радикални ограничения, каквито нямаше почти никъде другаде по света. Новозеландците имаха ограничения за напускат домовете си, компании и училища останаха затворени, магазините, кафенетата и ресторантите спряха работа, туризмът на практика спря.

Бяха затворени и плажовете, водоемите и игралните площадки, като на хората им бяха разрешени само кратки разходи в границите на съответния жилищен квартал.

Правителството не отслаби мерките дори при видимото намаляване на случаите в страната след първите седмици на локдаун.

Заради строгите ограничения Нова Зеландия затъна в тежка рецесия

Джасинда Ардърн обаче никога не е твърдяла, че бъдещето след вируса ще бъде розово. „Заедно победихме вируса, заедно ще вдигнем на крака и икономиката ни“, заяви в тази връзка Джасинда Ардърн. И добави: „А сега се наслаждавайте на това да сте отново с близките си. Спазвайте дистанция, но бъдете сплотени. И бъдете добри един към друг“.

И сега правителството не чака случаите да нараснат, за да върнат мерките.

След единичните случаи на COVID-19 през миналата седмица, носенето на маски в обществения транспорт отново стана задължително. Маските са задължителни за всички пътници над 12 години в обществения транспорт в и извън Окланд. Таксиметровите водачи и шофьорите на „Юбър“ също трябва да носят маски, въпреки че правилото не важи за пътниците им. Мярката не засяга децата, които ходят на училище.

 

- реклама -