донорство операция

На две места у нас ще се извършват белодробни трансплантации

В България ще бъдат създадени два центъра за белодробни трансплантации – в болниците „Света Екатерина“ и във Военномедицинската академия. Това съобщи здравният министър Кирил Ананиев в отговор на въпрос на БСП по време на парламентарния контрол.

Ананиев припомни, че страната ни започва сътрудничество с Виенската многопрофилна болница. В нея не само ще се извършват трансплантации на български пациенит, но и ще се обучават родни специалисти.

„Основната ни цел е в края на 2019 година или най-късно в началото на 2020 година в България да може да се проведе първата белодробна трансплантация.“, каза Ананиев. След срещата с директора на клиниката във Виена миналата седмица, здравният министър съобщи, че трансплантации на бял дроб у нас ще бъдат възможни 2020-2021 година.

трансплантация Александровска

Парламентарната група „БСП за България“ внесе искане за детайлни разисквания за организацията на трансплантационното лечение у нас. По време на парламентарния контрол д-р Георги Йорданов предаде списъка с 64 подписа, с което искането на левицата става задължително.

По данни на Изпълнителната агенция по трансплантация към началото на годината повече от хиляда пациенти се нуждаят от трансплантация на бъбрек, близо 500 чакат за трансплантация на сърце, 50 – на черен дроб. От белодробна трансплантация се нуждаят 15 български граждани.

- реклама -