Смолянско, наводнения, щетите,
кадър: БНТ

На бунт: Жители на откъснатите от света села повече от седмица готвят гражданско неподчинение

Девети ден девинското село Триград и още три селища след него – Кестен, Жребево и Водни пад са откъснати от света, след като обилните снеговалежи срутиха пътя към известната родопска туристическа дестинация, съобщи БНР.

Живеещите в Триград настояват за спешно възстановяване на пътя до селото. Инициативен комитет „За спасяване на Триград“ инициира протестна подписка, която вече е подкрепена от над 2000 души. Селото е целогодишна туристическа дестинация. Сега всички резервации в хотелите и къщите за гости са отменени.

„Положението е страшно“, казва Аркан, който работи в един от най-големите туристически обекти. По думите му местните обекти изплащат кредити, а след скъпия ток бедствието ги е сринало тотално.

„Имаме ток и вода, но с придвижването е много сложно. Отказват хората масово резервации за Нова година. Финансово и инфраструктурно сме много зле – тези загуби кой ще ни ги плати?“, питат потърпевшите.

„Няма пътища. Капарото, всичко изгаря. Положението е трагично“, казва и Емил, който също е зает в туристическия бизнес.

Румен, който работи в мандрата, за пореден ден изхвърля млякото:

„Имам ферма, която изхвърля мляко по 100 литра и не знам какво да правя. Няма как да се мине. Плаче ми се. Хотели затворени, мандри затворени. Затъваме от ден на ден.“

Местните жители се готвят за гражданско неподчинение в сряда сутринта на главния път Кричим – Девин, в района на КПП на входа в града.

Радост Караиванова от инициативния комитет очерта какви са исканията им:

„Нашите искания са за цялостен ремонт на пътя в участъка от село Тешел до село Кестен, а не само на двете места, където има в момента разрушаване на пътя. Второ, искаме да се извършват някакви спешни строителни дейности за осигуряване на преминаването с автомобили“.

Родопчани са гневни на стриктния полицейски контрол по разрушения път:

„Мен ме вбесява, че не ме допускат с личната ми кола вече седми-осми ден, да си кача колата. Едната ми кола, служебна, се счупи, втора се счупи.“

Сред исканията са също обезщетения за бизнеса и подпомагане на хората, чиито работодатели са прекратили дейност заради бедствието.

- реклама -