На 96 почина кинолегендата Мишел Морган

Френската киноактриса Мишел Морган, първата, спечелила наградата в Кан за най-добро изпълнение на женска роля, почина на 96 години.

Често я наричаха актрисата с най-кресивите очи.

Най-известните й филми са „Кеят на мъглите” (1938), където играе с Жан Габен, „Падналият идол” (1945), „Големите маневри” (1955).

В изявление по повод смъртта на Морган френският президент Франсоа Оланд казва, че тя е била „въплъщение на елегантност и изящество” и е повлияла на поколения наред.

835644Морган печели наградата в Кан за образа на сляпа жена в „Пасторална симфония” (1946). По-късно получава награда „Златен лъв” за цялостен принос на кинофестивала във Венеция и награда „Сезар”, има и своя звезда в Алеята на славата в Холивуд.

Морган е партнирала също на Жан Маре, Мишел Симон, Хъмфри Богарт.

Родена като Симон Русел в парижко предградие на 29 февруари 1920 година, тя прекарва детството си в нормандския пристанищен град Диеп. Напуска дома си на 15 години с мечта да повтори успеха на Грета Гарбо и се записва в театрално училище в Париж. След пробива си в киното, няколко години работи в Холивуд, но през 1946 се връща в Европа.

В късните си години започва да рисува и признава, че обича да е сама с творбите си, защото тогава се чувства най-щастлива.

- реклама -