почина, жена, простреляна, мъж, Лясковец

На 88 години почина дългогодишният директор на Музикалния театър проф. Светозар Донев

Тази нощ е починал дългогодишният директор на Музикалния театър проф. Светозар Донев. Тъжната вест съобщиха от Държавен Музикален и Балетен Център – София.

„С голяма болка и тъга съобщаваме тъжната вест, че тази нощ ни напусна проф. Светозар Донев /29.01.1933г. – 9.11.2021г./ – дългогодишен директор на ДМТ“Ст. Македонски“, изключителен творец и артист, личност – епоха в историята на Музикалния театър, харизматичен и обичан и от трупата и от публиката!“, се казва в съобщението.

Роден е на 29 януари 1933 в София. През 1954 г. завършва режисура при Георги Стаматов във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“. След това специализира оперна режисура в Париж и Москва. Дебютира през 1954 г. с постановката „Младостта на бащите“ от Б. Горбатов в Драматичен театър „Гео Милев“ – Стара Загора. Работи в Драматичен театър „Адриана Будевска“ – Бургас, Драматичен театър „Сава Огнянов“– Русе, Държавен музикален театър „Стефан Македонски“ и Софийската опера.

Два пъти е директор и главен художествен ръководител на Държавния музикален театър в София – в периодите 1972 – 1978 г. и 1996 – 2009 г. Работи и като директор и главен художествен ръководител на Софийската опера (1981 – 1991). Член е на жури на международни оперни конкурси в България, Испания, Швейцария, Белгия, Япония.

- реклама -