Макс Моузли
сн. БГНЕС

Почина бившият президент на ФИА Макс Моузли

На 81-годишна възраст почина бившият президент на Международната автомобилна федерация (ФИА) Макс Моузли. Новината беше съобщена от бившия шеф на Формула 1 Бърни Екълстоун. Моузли застана начело на ФИА през 1993 година и изкарва общо три мандата като президент на организацията, преди да се оттегли през 2009 година. През последните години той се бореше с рак.

„Макс ми беше като семейство. Бяхме като братя. По някакъв начин съм щастлив, защото той страдаше твърде дълго“, сподели Екълстоун. Любовта на Макс Моузли към автомобилните спортове започва през 60-те години на миналия век, когато той се състезава във Формула 2 с отборите на Брабам и Лотус, преди да сложи край на професионалната си кариера през 1969 година. Впоследствие юристът по образование заема различни административни роли в света на автомобилните спортове, включително и във Формула 1, преди да стане президент на ФИА.

През 2008 година Моузли спечели дело срещу британския таблоид „Нюз ъф дъ Уърлд“, който публикува снимки и видео от садомазохистична секс оргия с участието на Моузли, която вестникът определя като „извратена нацистка оргия“. Съдът обаче реши, че няма основания за определението „нацистка“. Година по-късно Моузли преживя лична трагедия, след като синът му Александър почина на 39-годишна възраст след употреба на наркотици.

- реклама -