На 4 февруари 1997 г. БСП върна мандата, за да излезе България от тежката политическа криза

На 4 февруари се навършват 21 години от връщането на мандата за съставяне на правителство от БСП, което сложи край на тежката политическа криза, в която България беше изпаднала през 1996-1997 г.

По време на управлението на премиера Жан Виденов /1995-1996 г./ България изпадна последователно в тежка икономическа и политическа криза.

Още през лятото-есента на 1996 г. стана ясно, че е изнесено житото и пред хлебарниците в цялата страна през зимата започнаха да се вият огромни опашки, които станаха емблема на социалистическото управление, влязло в историята като „Виденовата зима“.

В същото време се разрази и остра финансова криза – редица банкови институции обявиха фалити /БЗК, Минералбанк и др./, България бе връхлетяна от хиперинфлация – 300%, валутният резерв беше стопен до по-малко от половин милиард долара.

Левът девалвира многократно, неговият курс спрямо долара през януари-февруари 1997 г. достигна 3000 лева за 1 долар. Средната заплата в страната падна до 5 долара.

В тази обстановка правителството на Жан Виденов подаде оставка на 21 декември 1996 г.

На 10 януари 1997 г. президентът д-р Желю Желев (1935-2015), чийто мандат изтичаше на 21 януари 1997 г., отказа да даде на БСП мандат за съставяне на ново правителство, макар че е задължен по конституция.

Опозицията в лицето на СДС обяви начало на национална политическа стачка и призова към гражданско неподчинение. Беше организирано протестно шествие пред Народното събрание, което завърши с обкръжаване на сградата и опит за погром и палеж. При сблъсъците имаше и леко ранени.

 

На 28 януари 1997 г. президентът Петър Стоянов, който встъпи в длъжност на 22 януари същата година, връчи на БСП мандат за съставяне на правителство, което съгласно Конституцията на Република България той е задължен да направи. На 4 февруари 1997 г. БСП върна мандата за съставяне на правителство. Водеща роля за постигането на компромиса от страна на БСП имаше Николай Добрев.

Политическите сили подписаха споразумение за провеждане на предсрочни парламентарни избори през април 1997 г. и за запазване на социалния мир.

На 12 февруари 1997 г. президентът Петър Стоянов назначи служебно правителство, оглавено от кмета на София Стефан Софиянски.

През следващите месеци страната предприе решителните крачки за стабилизиране на икономическото положение, за което ключова роля изигра въвеждането на Валутния борд, при който българският лев беше обвързан първоначално с германската марка, а след това с еврото. В периода след юни 1997 г. в страната започна приватизация на държавните предприятия, в страната влязоха значителни чуждестранни инвеститори.

Важни промени настъпиха и във външнополитическата ориентация на България, която прие като своя стратегическа цел присъединяването към НАТО и ЕС. Това беше постигнато съответно през 2004 и 2007 г.

- реклама -