разписките, ЦИК, гласуване, избори
сн. БГНЕС

На 14 ноември ще се броят и разписките от машинния вот, реши ЦИК

Централната избирателна комисия (ЦИК) взе решение, че за изборите на 14 ноември ще бъдат броени ръчно всички контролни разписки от машинното гласуване.

Решението бе прието с гласовете на почти всички присъстващи членове на комисията с изключение на Любомир Георгиев от квотата на “Демократична България” и Росица Матева, предложена от “Изправи се. БГ! Ние идваме!”.

Още на предишните избори от ГЕРБ настояваха разписките да се броят, за да се гарантира честността на вота. Вместо това за гласуването през юли ЦИК реши да се броят контролно разписките в близо 1400 секции (30 в чужбина и 1343 в страната), но и това не се случи. Част от комисиите отказаха да броят, защото не им се плащало допълнително за труда. Комисията пък не намери за необходимо публично да обяви резултатите от контролите в секциите, които все пак спазиха методическите указания.

На извънреден брифинг в партийната централа лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поздрави ЦИК за взетото решение. “Поздравявам ЦИК. Това е до голяма степен крачка напред към прозрачността или поне донякъде да не смеят да излъжат толкова, колкото предишния път”, заяви той.

Източник: „Труд“

- реклама -