На 102 години почина американската дизайнерка Айрис Апфел

Айрис Апфел, столетната икона на стила от нюйоркския квартал Куинс, разпознаваема веднага по огромните си очила тип „сова“, е починала на 102-годишна възраст, предаде АФП.

Самоопределящата се като „гериатрична старлетка“, известна най-вече като текстилен дизайнер и модна икона, достига върхова слава през 80-те и 90-те години.

Като пламенен дизайнер, тя е неизменна част от първите редове на модните ревюта в Париж в продължение на повече от половин век.

Подстриганата ѝ бяла коса, масивните очила, яркото червило и огърлиците от големи мъниста ѝ спечелват причудлива известност сред нюйоркските бляскави личности.

Апфел запълва два етажа от апартамента си на Парк Авеню с творби на великите дизайнери на XX век, събрани през няколкото десетилетия на живота ѝ.

Нюйоркският музей „Метрополитън“ организира първата голяма ретроспектива на нейния гардероб през 2005 г., като Апфел признава, че е толкова вероятно да вземе интересни бижута от магазин за боклук в Харлем, колкото и от „Тифани“.

Никога не е избягвала цветовете или нетрадиционните силуети, но на едно събиране тя призова младите жени да изоставят съвременната „униформа с черен чорапогащник или дънки с пуловер, ботуши и кожено бомбър яке“.

Вместо това тя им каза да се осмелят да бъдат различни. „Бъдете себе си, бъдете индивидуални. Ако облечете нещо и то не се получи, не се притеснявайте“, подчератава Апфел, „полицията за стил няма да ви арестува“.

Източник: БГНЕС

- реклама -