Мадуро венецуела заплата инфлация протести

На 1 май Мадуро вдигна зплатите във Венецуела с 60%

Президентът на Венецуела Никола Мадуро обяви, че повишава минималната работна заплата с 60%.

Това съобщава BBC.

Мярката влиза в сила от днес на фона на продължаващите антиправителствени протести.

От началото на годината това е третото повишаване на заплатите – то е предизвикано от високата инфлация и падането на курса на националната валута.

От 1 май минималният размер на работната заплата ще е  65021 боливара, а стойността на „потребителската кошница“ ще достигне до 200 хиляди боливара. Освен това президентът на Венецуела е въвел и допълнителни парични стимули за пенсионерите.

Дори повишение на заплатите с 60% е недостатъчна утеха за милионите работници в страната, чиято покупателна способност е сведена до минимум заради девалвацията на боливара. Критиците твърдят, че този ход само ще подхрани инфлацията в страната.

Венецуела има една от най-високите нива на инфлация в света, която според Международния валутен фонд може да достигне 720% тази година.


Дори жителите на традиционно про-Мадуро райони се присъединяват към протестите срещу него през последните дни.

„Бях вече един месец, присъединявайки се към всички протести, защото искам страната ми да бъде освободена от тази диктатура“, каза 42-годишната Йолейда Вилория, фризьор от столицата Каракас.

Редица наблюдатели се опасяват, че днешния ден ще бъде особено рисков, тъй като и опозицията и проправителствените сили са обявили намерението си да направят митинги по повод Деня на труда.

- реклама -