тестване, Гърция, Омикрон, разпространение, вирус

МЗ след обвиненията в корупция: Процедурата за доставка на тестове е безупречна

„Министерството на здравеопазването приветства започналата проверка на КПКОНПИ относно процедурата за закупуване на бързи антигенни тестове за учениците. По този начин ще отпаднат всякакви съмнения и целенасочени внушения за нередности при проведените процедури. “

Това се казва в съобщение на Министерството на здравеопазването след като по-рано днес КПКОНПИ се самосезира по медийни публикации и твърдения на вече бивш служебен здравен зам.-министър за корупционни практики при поръчките за щадящи тестове за учениците.

„Напомняме, че в името на прозрачността отварянето на поканите беше направено в присъствие на медиите. Протоколите от работата на комисията, класирането на участниците и сключените договори с изпълнителите бяха публикувани на интернет страницата на МЗ и всеки, който желае, може да се запознае с тях“, пишат още от МЗ.

И уверяват, че завишаване на цените, каквото е едно от подозренията за нарушения, няма:

„Напомняме също, че с постановление на Министерския съвет бяха отпуснати средства за закупуване на 1,5 милиона щадящи бързи антигенни тестове за осигуряване на безопасна учебна среда. Проведената по безупречен начин процедура от екипа на Министерството на здравеопазването позволи да се стигне до трикратно намаление на цените на тестовете и да се осигурят общо 4,7 милиона теста. Те ще са достатъчни за осигуряване на учебните занятия на всички ученици за поне един месец напред“, се казва още в съобщението на МЗ.

- реклама -