коронавирус, Европа, света, случаи, потвърдени, починали
сн. БГНЕС

МЗ: Няма починали от COVID-19 за последното денонощие, 12-те жертви са от април

Няма починали от COVID-19 през последното денонощие. Това заяви зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева. Тя направи това уточнение във връзка с разминаване на данните, които бяха обявени вчера на последния брифинг на оперативни щаб и данните на сайта официалната информационна система coronavirus.bg.

В крайна сметка от Министерството на здравеопазването официално признаха, че има грешка в данните за болните и починали от коронавирус у нас.

Починалите от COVID-19 у нас към днешна дата са 159.

Най-голямо беше разминаването при смъртните случаи. Според информационната система към днешна дата има 159 смъртни случая, а вчера сутринта на брифинга от щаба обявиха, че смъртните случаи у нас са 147. Така излезе, че за денонощие за починали 12 души. Зам.-министър Начева уточни, че в информационната система са били включени данни за починали пациенти през април и май, когато част от болниците още не са докладвали смъртните случаи.

Данните в информационната система са нанасяни от три различни източника – болници, лаборатории и РЗИ.

Често се случваше така че лаборатория подаваща положителен резултат дублираше подадената информация от лечебното заведение, в което е бил настанен пациентът.

Проф. Тодор Кантарджиев заяви, че само болници и лаборатории, които не са имали досег със случаи на COVID-19 не могат да сгрешат в данните.

 

- реклама -