МЗ: Гарантираме, че всеки ще има достъп до ваксина срещу COVID-19

Парламентарната здравна комисия подкрепи ратификация, с която се гарантира, че с откриването на ваксина за коронавирусната инфекция, българските граждани ще имат достъп до нея. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Д-р Даниела Дариткова по време на извънреден брифинг в Народното събрание.

Ратификацията дава възможност на България както всички останали страни-членки на Европейския съюз да участва в споразумение, което дава възможност да се включи в поръчването на ваксини за гражданите.

Всички страни ще могат да закупят ваксината на базата на предварителни споразумения, а процедурата ще предполага провеждане на единен търг на европейско ниво.

„Ваксините, които ЕС ще поръча за гражданите, ще са качествени и достъпни на пазара. Качеството им ще се следи от европейските институции. Ваксинирането с тази ваксина няма да е задължителна, няма да влиза в календари, ще дадем възможност на всеки от рисковите групи и всеки с изявено желание, да може да се ваксинира.

В момента все още няма разработена ваксина, очаква се към средата или след средата на август да има готовност на фармацевтичти фирми да са произвели такава ваксина. Следим ситуацията, за да може да се включим в общоевропейска поръчка. Рисковите групи у нас са 2 милиона души: хората, които са на възраст над 65 години; хората с хронични или други заболявания; и третата група са медицинските и немедицински лица на първа линия, които имат пряк контакт с болни с коронавирус. Тези категории лица ще могат да се ваксинират само по тяхно желание“, съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов.

България винаги може да не поеме ангажимент за закупуване на тези ваксини ако има друго мнение на правителствено ниво, като трябва да предупреди в рамките на пет дни предварително, уточни председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова.

- реклама -